PRZEPIS
Śledzie przygotowane na różne sposoby często goszczą na sylwestrowym stole. Najczęściej jednak przygotowujemy je w zalewie octowej. Na jej przygotowanie jest mnóstwo przepisów. Jednak proporcje w zal…
dodano 30-12-2024
Jedni go uwielbiają inni wręcz przeciwnie, ale karp to król wigilijnego stołu. Kiedy jest dobrze usmażony, rozpływa się w ustach. Jest kilka prostych zasad, które warto spełnić, by w Wigilię cieszyć …
dodano 20-12-2024
Śledź po japońsku to proste i smaczne danie, które królowało w barach i restauracjach w PRL-u. Polacy chętnie przygotowywali je także na domowe przyjęcia, szczególnie sylwestrowe i karnawałowe. Choć …
dodano 17-12-2024
Zakwas z buraków jest podstawą wigilijnego barszczu w wielu polskich domach. Sprawia, że zupa ma głębszy smak i kolor. Przygotowanie zakwasu to proces, który wymaga cierpliwości, ale jest prosty spos…
dodano 14-12-2024
Czubajka kania nazywana też sową jest jednym z ulubionych grzybów Polaków. Przyrządzona w klasyczny sposób, czyli panierowana i smażona smakuje lepiej niż kotlet schabowy. Ten mięsny smak, ale i stru…
dodano 10-10-2024
Bez kapusty nie ma świątecznego bigosu, góralskiej kwaśnicy ani surówki colesław. Prawdopodobnie, gdyby nie kapusta, Szent Györgyi nie wyodrębniłby witaminy C, babcine kolano nie byłby tak sprawne, j…
dodano 2-10-2024
Słodka, chrupiąca, ale mięciutka rozpływająca się w ustach. Kukurydza serwowana z masłem i solą może być wspomnieniem smaku z dzieciństwa, który warto odrobinę podkręcić. Jak ją ugotować, żeby smakow…
dodano 21-8-2024
Sezon na pomidory w pełni dlatego warto wykorzystać świeże warzywa do zrobienia sosu do makaronu. Aromatyczne, mięsiste i słodkie malinowe lub bardziej charakterne bawole serca będą doskonałe do przy…
dodano 10-8-2024
Herbata z sokiem malinowym wypita w jesienny pochmurny dzień sprawia, że świat staje się piękniejszy. Latem schłodzony i pełny aromatu sok rozcieńczony z wodą przyjemnie gasi pragnienie. Sezon na mal…
dodano 6-8-2024
Juka ogrodowa to piękny egzotyczny kwiat, który doskonale udaje się w naszym klimacie. Roślina należy do grona tych, z których bukiet nadaje się także na obiad. Białe kwiaty, które wyrastają z długie…
dodano 9-7-2024
Latem chętnie sięgamy po lody. Ta zimna przekąska świetnie smakuje podczas upałów. Eksperci wskazują, co prawda, że lepiej jest lody zimą, to jednak są one typowo letnim przysmakiem. Sklepowe lody wy…
dodano 7-7-2024
Podobno zajadał się nimi sam król Kazimierz Wielki, czego oczywiście dowieść nie możemy. Ale pewne jest, że cebularza zjemy tylko w Lublinie i nie jest to przechwałka! Aromatyczny drożdżowy placek z …
dodano 23-6-2024
Jak zrobić młodą kapustę, żeby była przepyszna? Sięgnąć po przepis babci Zosi, która była mistrzynią w przygotowywaniu kapuścianych potraw. Oprócz młodej kapusty zasmażanej, czy duszonej w śmietanie …
dodano 28-5-2024
Już za rogiem majówka, a wraz z nią czas na pikniki i grille w gronie rodziny i przyjaciół. W tym roku świętowanie zapowiada się wyjątkowo, bo do zabawy dołączą gwiazdy! Zapraszamy na niezapomniane g…
dodano 30-4-2024
Przepisów na zupę szczawiowa jest mnóstwo, ale zazwyczaj baza jest bulion warzywny i szczaw. Te małe kwaśne listki zebrane na łące, stanowią smakowity dodatek do zupy. Żeby całość była nie tylko smac…
dodano 24-4-2024
Babka drożdżowa to obok mazurka jedno z najpopularniejszych ciast na wielkanocnym stole. I choć wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt, to zdarza się, że kawałki ciasta zostają niezjedzone i za…
dodano 28-3-2024
Pączki i faworki królują na stołach Polaków w tłusty czwartek. Jednak coraz więcej osób szuka także innych słodkich przysmaków, którymi można raczyć się wraz z końcem karnawału. Nasi cukiernicy spogl…
dodano 5-2-2024
Soki warzywne to porcja zdrowia. Są bogate w witaminy, minerały i składniki odżywcze, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu. Soki z warzyw są niskokaloryczne i bez wyrzutów sumienia możn…
dodano 13-11-2023
Małosolne to smak lata, kiszone raczą nas zimą. Jednak, żeby ogórki były chrupiące idealnie słone i smakowały jak u babci, trzeba zastosować kilka prostych zasad. Sprawdź, dlaczego ogórki kiszone wyc…
dodano 24-8-2023
Sprawdzony przepis na pączki w karnawale jest na wagę złota. Im bliżej tłustego czwartku tym więcej puszystych, lukrowanych i wypełnionych nadzieniem pyszności zdobi lady cukierni. Jednak często wygl…
dodano 15-2-2023
Święto Trzech Króli jest dniem wolnym od 2011 roku. Dokładnie 1 stycznia 2011 weszły w życie zatwierdzony przez Sejm przepis, według którego 6 stycznia, czyli katolickie Święto Trzech Króli jest dnie…
dodano 5-1-2020