PRZEPIS
Czubajka kania nazywana też sową jest jednym z ulubionych grzybów Polaków. Przyrządzona w klasyczny sposób, czyli panierowana i smażona smakuje lepiej niż kotlet schabowy. Ten mięsny smak, ale i stru…
dodano 10-10-2024
Bez kapusty nie ma świątecznego bigosu, góralskiej kwaśnicy ani surówki colesław. Prawdopodobnie, gdyby nie kapusta, Szent Györgyi nie wyodrębniłby witaminy C, babcine kolano nie byłby tak sprawne, j…
dodano 2-10-2024
Słodka, chrupiąca, ale mięciutka rozpływająca się w ustach. Kukurydza serwowana z masłem i solą może być wspomnieniem smaku z dzieciństwa, który warto odrobinę podkręcić. Jak ją ugotować, żeby smakow…
dodano 21-8-2024
Sezon na pomidory w pełni dlatego warto wykorzystać świeże warzywa do zrobienia sosu do makaronu. Aromatyczne, mięsiste i słodkie malinowe lub bardziej charakterne bawole serca będą doskonałe do przy…
dodano 10-8-2024
Herbata z sokiem malinowym wypita w jesienny pochmurny dzień sprawia, że świat staje się piękniejszy. Latem schłodzony i pełny aromatu sok rozcieńczony z wodą przyjemnie gasi pragnienie. Sezon na mal…
dodano 6-8-2024
Juka ogrodowa to piękny egzotyczny kwiat, który doskonale udaje się w naszym klimacie. Roślina należy do grona tych, z których bukiet nadaje się także na obiad. Białe kwiaty, które wyrastają z długie…
dodano 9-7-2024
Latem chętnie sięgamy po lody. Ta zimna przekąska świetnie smakuje podczas upałów. Eksperci wskazują, co prawda, że lepiej jest lody zimą, to jednak są one typowo letnim przysmakiem. Sklepowe lody wy…
dodano 7-7-2024
Podobno zajadał się nimi sam król Kazimierz Wielki, czego oczywiście dowieść nie możemy. Ale pewne jest, że cebularza zjemy tylko w Lublinie i nie jest to przechwałka! Aromatyczny drożdżowy placek z …
dodano 23-6-2024
Jak zrobić młodą kapustę, żeby była przepyszna? Sięgnąć po przepis babci Zosi, która była mistrzynią w przygotowywaniu kapuścianych potraw. Oprócz młodej kapusty zasmażanej, czy duszonej w śmietanie …
dodano 28-5-2024
Już za rogiem majówka, a wraz z nią czas na pikniki i grille w gronie rodziny i przyjaciół. W tym roku świętowanie zapowiada się wyjątkowo, bo do zabawy dołączą gwiazdy! Zapraszamy na niezapomniane g…
dodano 30-4-2024
Przepisów na zupę szczawiowa jest mnóstwo, ale zazwyczaj baza jest bulion warzywny i szczaw. Te małe kwaśne listki zebrane na łące, stanowią smakowity dodatek do zupy. Żeby całość była nie tylko smac…
dodano 24-4-2024
Babka drożdżowa to obok mazurka jedno z najpopularniejszych ciast na wielkanocnym stole. I choć wiele osób nie wyobraża sobie bez niej świąt, to zdarza się, że kawałki ciasta zostają niezjedzone i za…
dodano 28-3-2024