PRZEPIS

Uwielbiasz chłodnik litewski, ale nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni? Podstawą popularnej zimnej zupy jest ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem lub śmietaną. Chłodnik buraczany mo…

dodano 5-7-2025

Przepis na domowe jagodzianki. Sezon na jagody w pełni, a wraz z nim na polskich stołach królują jagodzianki. To pyszne, słodziutkie bułeczki, którymi latem wszyscy się zajadają. Kupne jagodzianki pe…

dodano 2-7-2025

Kuchnia azjatycka wielu osobom może wydawać się skomplikowana. Duża liczba składników czy odpowiednie ugotowanie ryżu może przerastać niejednego amatora dań z Azji. Jest jednak szybki i prosty sposób…

dodano 23-6-2025

Według polskiej tradycji kucharskiej marynować i kisić można praktycznie wszystko. Domowe przetwory nie tylko zaskakują smakiem, ale też bogactwem witamin oraz minerałów. Mało osób wie, że koperek mo…

dodano 17-6-2025

Fasolka szparagowa oblana topionym masłem, obsypana zrumienioną bułką tartą to dla wielu osób smak letniego obiadu. Przygotowanie strączków w takiej wersji nie jest trudno, mimo to wiele osób robi to…

dodano 5-6-2025

Jeśli nie wiesz, co zrobić na niedzielny obiad, to sięgnij po sprawdzony pomysł. Kotlet schabowy! Brzmi mało oryginalnie, ale dobrze usmażony schabowy to przepis na sukces. Wszak schabowy schabowemu …

dodano 21-5-2025

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego warto korzystać z ich obecności i przygotowywać je na mnóstwo sposobów. Białe mają delikatny, lekko gorzkawy smak, który idealnie komponuje z sosem holenderskim…

dodano 24-4-2025

Sałata masłowa z odrobiną śmietany i przypraw to idealny dodatek do lekkiego obiadu. Lodowa i rzymska idealnie sprawdzą się w sałatkach z kurczakiem, jajkiem lub tuńczykiem. Ogólnie przepisów z wykor…

dodano 23-4-2025

Mięciutkie faworki to dla wielu osób nieudany eksperyment, jednak te z przepisu babi były wyjątkowe. Dzięki składnikom użytym do przygotowania ciasta można wyczarować z nich karnawałowe pyszności, kt…

dodano 11-1-2025

Śledzie przygotowane na różne sposoby często goszczą na sylwestrowym stole. Najczęściej jednak przygotowujemy je w zalewie octowej. Na jej przygotowanie jest mnóstwo przepisów. Jednak proporcje w zal…

dodano 30-12-2024

Jedni go uwielbiają inni wręcz przeciwnie, ale karp to król wigilijnego stołu. Kiedy jest dobrze usmażony, rozpływa się w ustach. Jest kilka prostych zasad, które warto spełnić, by w Wigilię cieszyć …

dodano 20-12-2024

Śledź po japońsku to proste i smaczne danie, które królowało w barach i restauracjach w PRL-u. Polacy chętnie przygotowywali je także na domowe przyjęcia, szczególnie sylwestrowe i karnawałowe. Choć …

dodano 17-12-2024

Zakwas z buraków jest podstawą wigilijnego barszczu w wielu polskich domach. Sprawia, że zupa ma głębszy smak i kolor. Przygotowanie zakwasu to proces, który wymaga cierpliwości, ale jest prosty spos…

dodano 14-12-2024

Czubajka kania nazywana też sową jest jednym z ulubionych grzybów Polaków. Przyrządzona w klasyczny sposób, czyli panierowana i smażona smakuje lepiej niż kotlet schabowy. Ten mięsny smak, ale i stru…

dodano 10-10-2024

Bez kapusty nie ma świątecznego bigosu, góralskiej kwaśnicy ani surówki colesław. Prawdopodobnie, gdyby nie kapusta, Szent Györgyi nie wyodrębniłby witaminy C, babcine kolano nie byłby tak sprawne, j…

dodano 2-10-2024

Słodka, chrupiąca, ale mięciutka rozpływająca się w ustach. Kukurydza serwowana z masłem i solą może być wspomnieniem smaku z dzieciństwa, który warto odrobinę podkręcić. Jak ją ugotować, żeby smakow…

dodano 21-8-2024

Sezon na pomidory w pełni dlatego warto wykorzystać świeże warzywa do zrobienia sosu do makaronu. Aromatyczne, mięsiste i słodkie malinowe lub bardziej charakterne bawole serca będą doskonałe do przy…

dodano 10-8-2024

Herbata z sokiem malinowym wypita w jesienny pochmurny dzień sprawia, że świat staje się piękniejszy. Latem schłodzony i pełny aromatu sok rozcieńczony z wodą przyjemnie gasi pragnienie. Sezon na mal…

dodano 6-8-2024

Juka ogrodowa to piękny egzotyczny kwiat, który doskonale udaje się w naszym klimacie. Roślina należy do grona tych, z których bukiet nadaje się także na obiad. Białe kwiaty, które wyrastają z długie…

dodano 9-7-2024

Latem chętnie sięgamy po lody. Ta zimna przekąska świetnie smakuje podczas upałów. Eksperci wskazują, co prawda, że lepiej jest lody zimą, to jednak są one typowo letnim przysmakiem. Sklepowe lody wy…

dodano 7-7-2024

Podobno zajadał się nimi sam król Kazimierz Wielki, czego oczywiście dowieść nie możemy. Ale pewne jest, że cebularza zjemy tylko w Lublinie i nie jest to przechwałka! Aromatyczny drożdżowy placek z …

dodano 23-6-2024