SZPARAGI
Ryszard Czarnecki (61 l.) uwielbia szparagi, dlatego nie mógł sobie odmówić przyjemności zakupu tych przepysznych warzyw! Za cztery kilogramy zapłacił ponad 100 zł! Ale przecież kto bogatemu zabroni?
dodano 3-6-2024
Szparagi to bardzo wdzięczny obiekt kulinarny. Można z nich zrobić zupę, przekąskę i samodzielne danie. Nadają się do jedzenia na surowo, z grilla, wody i patelni. A jeśli sięgnąć do przepisów ze sta…
dodano 6-5-2024
Wielki kryzys przeżywają właśnie ci, którzy oferują pracę przy zbieraniu szparagów. Okazuje się, że mimo przyzwoitych zarobków, Polacy nie są chętni, by takiego zajęcia, nawet sezonowo, się podejmowa…
dodano 28-4-2024
Okazuje się, że popularne i uwielbiane przez Polaków warzywo może być szkodliwe dla naszego zdrowia. Często nieświadomi konsekwencji w sezonie zajadamy się nim na potęgę, a to może być toksyczne dla …
dodano 5-2-2024
Już niebawem rusza sezon na szparagi. To przepyszny i zdrowy przysmak, który wiosną króluje na wielu stołach. Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto go wykorzystać w pełni. Jak się okazuje…
dodano 5-5-2023
W tym roku powierzchnie upraw szparagów, uprawianych głównie na obszarze Brandenburgii, skurczyły się. Oferta tego „zwiastuna wiosny na talerzu” była podczas tegorocznej Wielkanocy ograniczona – opis…
dodano 27-4-2023
Jak informuje dziennik "Welt", w tym roku powierzchnie upraw szparagów, uprawianych głównie na obszarze Brandenburgii, skurczyły się a oferta związana z tymi warzywami była znacznie ograniczona. Prac…
dodano 12-4-2023
O uprawie szparagów i odmianach tego coraz bardziej popularnego w naszym kraju warzywa opowiada Marian Jakobsze, prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga.
dodano 2-7-2017
Piosenka „Stary Człowiek i Może” została napisana, by wesprzeć Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy. Jej autorem i reżyserem klipu jest Maciek Dąbrowski znany jako Człowiek Warga. Udział w akcji wzięl…
dodano 15-1-2017
Maj i czerwiec to sezon na szparagi. Ich zielone, białe lub fioletowe łodygi to samo zdrowie! Zawierają witaminy z grupy B, C i K. Ponadto są źródłem kwasu foliowego, potasu, fosforu, żelaza i soli m…
dodano 16-5-2016