Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego. Oczarujesz rodzinę i przyjaciół
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego przydadzą się wszystkim tym, którzy chcą oczarować rodzinę i przyjaciół w Wigilię. Swoje najlepsze przepisy zdradziły gospodynie, które osiągnęły mistrzostwo w gotowaniu. Za pomoc w przygotowaniu materiałów dziękujemy Starostwu Powiatowemu w Toruniu.
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Śledzie w sosie jogurtowo-musztardowym Małgorzaty Dembińskiej z Grębocina
Składniki:
- - ok. 600 g śledzi a’la matias,
- - 180 g gęstego jogurtu naturalnego,
- - 2 czubate łyżeczki musztardy ostrej – np. Dijon,
- - 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej,
- - 1 łyżeczka miodu nektarowo-spadziowego (można użyć innego),
- - pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku,
- - 3 gałązki tymianku,
- - 2-3 małe cebule,
- - 2 łyżki leju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Cebulę kroję w kostkę, wrzucam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażę na średnim ogniu. Kiedy cebula zrobi się półprzezroczysta, to znak, że właśnie jest zeszklona i stała się lekko miękka. Z gałązek tymianki ściągam zielone listki i wrzucam do cebuli, chwilę smażę. Następnie odstawiam do przestygnięcia.
Do wysokiego naczynia wkładam łyżkę jogurtu naturalnego, obie musztardy oraz miód. Miksuję blenderem do powstania kremowej konsystencji.
Śledzie wyjmuję z opakowania, moczę (kilka godzin przed przygotowaniem potrawy), odcedzam, kroję na kawałki, wkładam do głębokiej miseczki i posypuję zeszkloną cebulką z tymiankiem, a następnie polewam sosem musztardowym. Na koniec doprawiam świeżo zmielonym pieprzem kolorowym.
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
Śledzie w sosie jogurtowo-musztardowym prezentuje Małgorzata Dembińska z Grębocina.
Zupa grzybowa na kwasie z kiszonej kapusty Joanny Wysockiej-Słonieckiej z KGW Nowoczesne Gospochy
Składniki:
- - grzyby leśne suszone
- - kwas z kapusty kiszonej
- - wywar warzywny
- - śmietana 30%
- - domowy makaron lub kluski lane,
- - przyprawy,
Grzyby zalewamy wrzącą wodą, aby zmiękły. Dobrze jest je przed zalaniem wodą nieco pokruszyć, aby później w zupie znalazły się zgrabne kawałki, a nie całe grzyby.
W międzyczasie przygotowujemy wywar warzywny. Na litrowy słoik grzybów suszonych około 2-2,5l wywaru.
Gdy grzyby zmiękną, dodajemy je do wywaru razem z wodą, która je zalaliśmy - jest ona pełna aromatu.
Zupę gotujemy na małym ogniu aż grzywny będą całkowicie miękkie. Następnie dolewamy od 0,5 do 1 l kwasu z kiszonej kapusty - ilość kwasu zależy zarówno od jego jakości jak o od naszych preferencji. Ja lubię, kiedy zupa jest wyrazista w smaku, dlatego wlewam prawie zawsze cały litr. Doprawiamy zupę solą i pieprzem. Na koniec zaprawiamy ją słodką śmietaną - pamiętajmy tylko, aby nie wlewać jej bezpośrednio do garnka, a najpierw zahartować ją odrobiną zupy.
Zupę grzybową podajemy z makaronem domowej roboty.
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
- Jest równie smaczna w wigilię jak i w pierwszy dzień świąt. Czaruje zapachem grzybów, rozgrzewa i niezmiennie kojarzy się z okresem świątecznym. Ten przepis jest w mojej rodzinie gotowana jest odkąd pamiętam - zapewnia Joanna Wysocka-Słoniecka.
Barszcz czerwony Marzeny Lewandowskiej Sołtyski Sołectwa Ostaszewo, Przewodniczącej KGW Alebabki
Składniki:
- - 1 kg buraków ćwikłowych,
- - 1,5 litra wody lub bulionu
- - kawałek pora,
- - 1 marchew,
- - 1 pietruszka,
- - 1 szklanka zakwasu z buraków,
- - 0,5 szklanki wody od moczonych grzybów
- - przyprawy: po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu, listek laurowy, szczypta soli, łyżeczka cukru, łyżkę octu.
Sposób przygotowania:
Grzyby namocz dzień wcześniej. Warzywa obierz i pokrój na dość duże kawałki, włóż do garnka i zalej bulionem, dodaj przyprawy.
Gotuj zupę pod przykryciem około 1,5 h licząc od momentu jej zagotowania.
Po tym czasie wszystkie składniki zupy odcedź (nie będą już potrzebne). Barszcz dodatkowo przecedź przez sitko. Do wywaru dodaj szklankę zakwasu , łyżeczkę cukru, szczyptę soli oraz wodę od moczenia grzybów i łyżkę octu, Wszystko wymieszaj.
Nie gotuj już więcej po wykonaniu tych czynności. Przed podaniem wystarczy podgrzać zupę.
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
- To sprawdzony i niezawodny przepis - gwarantuje Marzena Lewandowska.
Zupa jagodowa z makaronem z czarnym makiem wg przepisu Marty Kamińskiej przewodniczącej Rady Rodziców z Przedszkola Chatka Puchatka w Lubiczu Górnym
Składniki:
- - 0,5 kg jagód,
- - 1,5 szklanki wody,
- - cukier do smaku.
- Ciasto na makaron z czarnym makiem:
- - 1,5 szklanki mleka,
- - ¾ łyżki suchego czarnego maku,
- - 2 łyżki oleju z 1 szklanką gotowanej wody.
Sposób przygotowania:
Ciasto należy zagnieść i podzielić na dwie części. Następnie trzeba je rozwałkować i kroić jak makaron. Tak przygotowane kluski wrzucamy do lekko osolonej, gotującej się wody i gotujemy go do lekkości.
Po ugotowaniu makaron należy przecedzić, przelać zimą wodą.
Ugotowany makaron z czarnym makiem nakładamy do bulionówek i zalewamy chłodną zupą jagodowa.
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
- To moje ulubiona potrawa wigilijna, bez której nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia – poleca Marta Kamińska
Pierogi z kapustę i grzybami Mirosławy Kłosińskiej z Zarządu Powiatu Toruńskiego, Sekretarz Gminy Obrowo
Ciasto:
- - 2 kg mąki,
- - 3 szklanki ciepłej wody,
- - 1 łyżka soli.
Ciasto należy dobre wyrobić. Rozwałkować i wycinać kółka, z których powstaną pierogi.
Farsz:
- - 1 kg kiszonej kapisty,
- - 0,5 kg pieczarek,
- - 0,5 kg grzybów leśnych,
- - 1 cebula,
- - pieprz i sól do smaku.
Kapustę należy ugotować razem z podsmażonymi wcześniej grzybami i cebulą. Przyprawić do smaku i zmielić. Zmielony farsz nakładamy na powycinane wcześniej okręgi z ciasta i lepimy pierogi.
Gotujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie.
Przepisy na bożonarodzeniowe potrawy od gospodyń z województwa kujawsko-pomorskiego
- Zrobiłam dla moich bliskich pierogi z 10 kg mąki - przyznaje Mirosława Kłosińska.