Nie mija moda na zdrową, ekologiczną i regionalną żywność. Zakole Dolnej Wisły w Kujawsko-Pomorskiem słynie z upraw śliwki węgierki i jedynych w swoim rodzaju konfitur śliwkowych, które powstają w naturalny, nieprzemysłowy sposób. Centrum produkcji tych specjałów jest wieś Strzelce Dolne, gdzie w ten weekend (1-2 września 2018) odbywa się Święto Śliwki. W miedzianych kotłach przez wiele godzin smażą się węgierki.
Dominikę Jurę zapytaliśmy, czym wyróżniają się konfitury strzeleckie, które od kilku lat uznawane są za produkt regionalny.
Okazuje się, że jeszcze cały czas nie doceniamy wartości aronii.
Duże zainteresowanie wzbudziła czosnkowa mikstura na jednym ze stoisk.
Czy może być coś zdrowszego niż miód z kujawsko-pomorskich pasiek?
Na żadnym kiermaszu nie może zabraknąć naturalnego chleba i wędlin.
Kwas chlebowy znany jest od setek lat, jednak nie wiemy tak dokładnie, co to jest.
Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych 1 i 2 września 2018 roku.