Jak przygotować pyszny obiad, ciasto, deser i zachwycić rodzinę lub przyjaciół, którzy przyjeżdżają do nas Wielkanoc? To pytanie regularnie przejawia się podczas przedświątecznych przygotowań Polaków. Przepisy na wielkanocne dania z okolic Torunia przychodzą z pomocą wszystkim tym, którzy chcą zaskoczyć swoich gości czymś ekstra. Specjalnie dla nas swoje sekrety, dotyczące potraw zdradzają pasjonatki z Łubianki i Grębocina. Zebraliśmy szczegóły na portalu "Super Expressu".
Te przepisy na świąteczne potrawy odmienią twoją Wielkanoc! Aż ślinka cieknie
Danuta Kwiatkowska - dyrektor Biblioteki Centrum Kultury w Łubiance poleca kruche wielkanocne tartaletki.
Składniki:
Na ciasto:
- - 3,5 szklanki mąki,
- - 1 i 2/5 kostki margaryny,
- - 1 szklanka cukru pudru,
- - łyżeczka proszku do pieczenia,
- - 3 żółtka.
Na masę:
- - 100 g mleka w proszku,
- - 100 g masła,
- - 100 g cukru pudru,
- - 50 ml wody.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki należy zagnieść energicznymi ruchami, aby powstała zwarta masa. Ciasto należy od razu wałkować i wypełnić nimi wysmarowane masłem foremki do pieczenia. Pieczemy tartaletki przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
- Aby przygotować masę do wypełnienia, mleko z cukrem mieszamy i dodajemy wrzącą wodę i wrzące masło. Całość miksujemy ok. 5 minut.
- Tartaletki smarujemy konfiturą wiśniową lub malinową i wylewamy na to krem. Powstałe desery można udekorować płynną czekoladą, świeżymi kwiatami czy ziołami.
Beata Żurawska – sołtys Grębocina, Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Swojskie Klimaty” na Wielkanoc proponuje rogaliki drożdżowe nadziane mascarpone.
Składanki:
Na ciasto:
- 1 kg mąki pszennej,
- 120 g cukru,
- 100 g drożdży,
- 4 żółtka + 1 żółtko do posmarowania rogalików,
- 500 ml śmietany (30 lub 36%),
- 250 g margaryny,
- 1 opakowanie proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
Nadzienie:
- mascarpone,
- cukier wanilinowy lub pasta waniliowa - do smaku.
Przygotowanie:
- Zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego: drożdże delikatnie rozrabiamy z cukrem i śmietaną. Zostawiamy je na kilka minut. W międzyczasie roztapiamy margarynę, którą zostawiamy aby ostygła. Do zaczynu dodajemy przesianą mąkę, jajka i ostudzoną margarynę. Zarabiamy ciasto i odstawiamy do urośnięcia w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 3 części. Z każdej z nich rozwałkowujemy koło, które kroimy na 8 "trójkątów". Na gotowe trójkąty nakładamy nadzienie – delikatnie posłodzone mascarpone, zwijamy i smarujemy żółtkiem.
- Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół) na ok. 15 minut.
Zdjęcia tych wspaniałych kobiet i potraw, które mogą zmienić niejedną Wielkanoc prezentujemy w galerii pod tekstem! Jeżeli macie swoje, nietuzinkowe pomysły związane ze świątecznymi potrawami, koniecznie pokażcie je nam na profilu "Super Express Toruń" na Facebooku!