Mniam!

Te przepisy na świąteczne potrawy odmienią twoją Wielkanoc! Aż ślinka cieknie

2023-04-07 13:11

Pyszne potrawy na Wielkanoc to temat, który w okolicach świąt jest niezwykle popularny. Mamy dla was gotowe przepisy z okolic Torunia, które mogą dorzucić odrobinę magii do świątecznego stołu. Na samą myśl o nich już cieknie nam ślinka! Przepisy na wielkanocne potraw znajdziecie poniżej.

Jak przygotować pyszny obiad, ciasto, deser i zachwycić rodzinę lub przyjaciół, którzy przyjeżdżają do nas Wielkanoc? To pytanie regularnie przejawia się podczas przedświątecznych przygotowań Polaków. Przepisy na wielkanocne dania z okolic Torunia przychodzą z pomocą wszystkim tym, którzy chcą zaskoczyć swoich gości czymś ekstra. Specjalnie dla nas swoje sekrety, dotyczące potraw zdradzają pasjonatki z Łubianki i Grębocina. Zebraliśmy szczegóły na portalu "Super Expressu".

Te przepisy na świąteczne potrawy odmienią twoją Wielkanoc! Aż ślinka cieknie

Danuta Kwiatkowska - dyrektor Biblioteki Centrum Kultury w Łubiance poleca kruche wielkanocne tartaletki.

Składniki:

Na ciasto:

  • - 3,5 szklanki mąki,
  • - 1 i 2/5 kostki margaryny,
  • - 1 szklanka cukru pudru,
  • - łyżeczka proszku do pieczenia,
  • - 3 żółtka.

Na masę:

  • - 100 g mleka w proszku,
  • - 100 g masła,
  • - 100 g cukru pudru,
  • - 50 ml wody.

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki należy zagnieść energicznymi ruchami, aby powstała zwarta masa. Ciasto należy od razu wałkować i wypełnić nimi wysmarowane masłem foremki do pieczenia. Pieczemy tartaletki przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  • Aby przygotować masę do wypełnienia, mleko z cukrem mieszamy i dodajemy wrzącą wodę i wrzące masło. Całość miksujemy ok. 5 minut.
  • Tartaletki smarujemy konfiturą wiśniową lub malinową i wylewamy na to krem. Powstałe desery można udekorować płynną czekoladą, świeżymi kwiatami czy ziołami.

Beata Żurawska – sołtys Grębocina, Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich „Swojskie Klimaty” na Wielkanoc proponuje rogaliki drożdżowe nadziane mascarpone.

Składanki:

Na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 100 g drożdży,
  • 4 żółtka + 1 żółtko do posmarowania rogalików,
  • 500 ml śmietany (30 lub 36%),
  • 250 g margaryny,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

Nadzienie:

  • mascarpone,
  • cukier wanilinowy lub pasta waniliowa - do smaku.

Przygotowanie:

  • Zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego: drożdże delikatnie rozrabiamy z cukrem i śmietaną. Zostawiamy je na kilka minut.  W międzyczasie roztapiamy margarynę, którą zostawiamy aby ostygła. Do zaczynu dodajemy przesianą mąkę, jajka i ostudzoną margarynę. Zarabiamy ciasto i odstawiamy do urośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Wyrośnięte ciasto należy podzielić na 3 części. Z każdej z nich rozwałkowujemy koło, które kroimy na 8 "trójkątów". Na gotowe trójkąty nakładamy nadzienie – delikatnie posłodzone mascarpone, zwijamy i smarujemy żółtkiem.
  • Wstawiamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra dół) na ok. 15 minut.

Zdjęcia tych wspaniałych kobiet i potraw, które mogą zmienić niejedną Wielkanoc prezentujemy w galerii pod tekstem! Jeżeli macie swoje, nietuzinkowe pomysły związane ze świątecznymi potrawami, koniecznie pokażcie je nam na profilu "Super Express Toruń" na Facebooku!

Sonda
Jakie jajko wkładasz do koszyczka Wielkanocnego?
Nagły atak zimy przed Wielkanocą

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki