GIS ostrzega przed Salmonellą w produktach mięsnych

i

Autor: Alexas_Fotos/cc0/pixabay GIS ostrzega przed Salmonellą w produktach mięsnych

Toruń: Uwaga! GIS ostrzega - pałeczki Salmonelli w produktach mięsnych!

2019-03-25 18:39

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed zakupem produktów, w których wykryto pałeczki Salmonelli. Chodzi o dwa produkty z tej samej przetwórni mięsnej. Na wszelki wypadek producent zdecydował również o wycofaniu ze sprzedaży jeszcze jednego produktu. Bakterie Salmonella mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego.Torunianie - sprawdźcie czy nie kupiliście tego produktu. Jeśli tak - pozbądźcie się go!

 W trakcie badań zleconych przez producenta wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w aż trzech produktach P.W. Kier. W związku z tym Główny inspektorat Sanitarny zdecydował o wycofaniu skażonych produktów ze sprzedaży.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r. 

Wycofany produkt

i

Autor: GIS Wycofany produkt

Produkt – Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.

Wycofany produkt

i

Autor: GIS Wycofany produkt

Dodatkowo, producent podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:

Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa

  • Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
  • Numer partii – 72
  • Data produkcji – 13.03.2019 r.
  • Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.

Wycofany produkt

i

Autor: GIS Wycofany produkt

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w zakładzie P.W. Kier, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.

>>> Mieszkańcy Rubinkowa przez prawie dwa lata będą pozbawieni komisariatu

Jajka również z salmonellą 

Firma Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. wycofała z obrotu partię jaj Zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328K3). 

Jajka dystrybuowała firma Jeronimo Martins Polska S.A., która potwierdziła wycofanie partii. Sieć poinformowała także, że partia produktu trafiła do jednego z 16 centrów dystrybucyjnych, a następnie do około 20 sklepów.

- Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - informuje GIS.

>>> CBŚP rozbiło gang przemytników narkotyków. Toruń ma swój wątek w sprawie dotyczącej wielu krajów... [ZDJĘCIA]

Producent wydał oświadczenie

Firma Fermy Drobiu Woźniak opublikowała na swojej stronie następujące oświadczenie: 

"Szanowni Państwo,

przekazujemy informację o dobrowolnym wycofaniu produktu z rynku, w związku z wystąpieniem podejrzenia że skorupki jaj o numerze partii "PWK93 K3 A" z terminem przydatności do spożycia 31.03, mogą być skażone pałeczkami bakterii Salmonella Enteritidis.

Informujemy że zakupiony produkt mogą Państwo zwrócić w miejscu zakupu, bez konieczności okazania dowodu zakupu.

Fermy Woźniak rozpoczęły postępowanie wyjaśniające. Powołana została Komisję, która bada przyczynę tego incydentalnego zdarzenia, gdyż najważniejsze jest dla nas zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów

Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. przeprasza za zaistniałe niedogodności."

WIDEO:

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki