W trakcie badań zleconych przez producenta wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w aż trzech produktach P.W. Kier. W związku z tym Główny inspektorat Sanitarny zdecydował o wycofaniu skażonych produktów ze sprzedaży.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP
- Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
- Numer partii – 72
- Data produkcji – 13.03.2019 r.
- Data przydatności do spożycia – 03.04.2019 r.
Produkt – Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
- Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
- Numer partii – 72
- Data produkcji – 13.03.2019 r.
- Data przydatności do spożycia – 24.03.2019 r.
Dodatkowo, producent podjął decyzję o wycofaniu następującego produktu:
Produkt – Kiełbasa surowa metka łososiowa
- Producent – P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140203
- Numer partii – 72
- Data produkcji – 13.03.2019 r.
- Data przydatności do spożycia – 27.03.2019 r.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu, do czasu wyeliminowania zagrożenia w zakładzie P.W. Kier, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej.
>>> Mieszkańcy Rubinkowa przez prawie dwa lata będą pozbawieni komisariatu
Jajka również z salmonellą
Firma Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. wycofała z obrotu partię jaj Zdrovo Rodzinkovo 30 szt., klasa wagowa M, klasa jakości A, oznakowane kodem na skorupce: 3PL30051328K3).
Jajka dystrybuowała firma Jeronimo Martins Polska S.A., która potwierdziła wycofanie partii. Sieć poinformowała także, że partia produktu trafiła do jednego z 16 centrów dystrybucyjnych, a następnie do około 20 sklepów.
- Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami - informuje GIS.
>>> CBŚP rozbiło gang przemytników narkotyków. Toruń ma swój wątek w sprawie dotyczącej wielu krajów... [ZDJĘCIA]
Producent wydał oświadczenie
Firma Fermy Drobiu Woźniak opublikowała na swojej stronie następujące oświadczenie:
"Szanowni Państwo,
przekazujemy informację o dobrowolnym wycofaniu produktu z rynku, w związku z wystąpieniem podejrzenia że skorupki jaj o numerze partii "PWK93 K3 A" z terminem przydatności do spożycia 31.03, mogą być skażone pałeczkami bakterii Salmonella Enteritidis.
Informujemy że zakupiony produkt mogą Państwo zwrócić w miejscu zakupu, bez konieczności okazania dowodu zakupu.
Fermy Woźniak rozpoczęły postępowanie wyjaśniające. Powołana została Komisję, która bada przyczynę tego incydentalnego zdarzenia, gdyż najważniejsze jest dla nas zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów
Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. przeprasza za zaistniałe niedogodności."