Niezmiennie od lat kupujący chcą jeść lody o tradycyjnych smakach. Śmietankowa, truskawkowa lub czekoladowa porcja u wielu musi znaleźć się w zestawie. Jednak popularne są również mniej typowe smaki, jak słony karmel i mascarpone. Niektórzy stawiają na sorbety.
Dzieci, obok popularnych smaków, lubią jeść lody o smaku kojarzonym w bohaterem popularnej bajki, ulubionych batoników, gumy do żucia, waty cukrowej. Co może zaskakiwać, na dwa ostatnie smaki często decydują się również młodzi dorośli. Ci kuszą się też na bardziej wytrawne smaki orzecha włoskiego, bakalii czy rumu z rodzynkami.
Polecany artykuł:
W obecnych czasach, żeby przekonać klienta do kupna lodów, czasami nie wystarczy mieć jedynie interesująco brzmiących nazw smaków. Kupujący często pytają o zawartość alergenów oraz o to, czy lody są wegańskie. - Staramy się mieć co najmniej jeden wegański smak - mówi Paulina (21 l.), sprzedawca w lodziarni w gdańskim Jelitkowie.
- Nie wszystkie sorbety są wegańskie, więc lepiej się spytać o skład sorbetu niż z góry uznawać, że nie zawiera on mleka - zastrzega Maja (21 l.) z kolejnej gdańskiej lodziarni.
Niektóre punkty sprzedaży lodów oferują bezglutenowe i niezawierające jajek wafelki, bo klienci coraz częściej o nie pytają. Na kaloryczność lodów Polacy na wakacjach raczej nie zwracają uwagi. - O kalorie nigdy się nikt nie pytał - słyszymy w kolejnym sklepie.