Wydarzenie odbyło się na skwerze Arki Gdynia w okolicy bulwaru nadmorskiego, gdzie gotowanie zupy rozpoczęło się już w piątek wieczorem. Do ogromnego garnka wlano 450 litrów wody oraz wsypano 50 kg cukru. Ugotowanie słodkiej wody, będącej podstawą dania, trwało kilkanaście godzin. Dopiero dzisiaj organizatorzy mogli dodać składniki – kisiel, makaron oraz 300 litrów kompotu truskawkowego.
- Aby pobić rekord, musieliśmy przygotować minimum 500 litrów zupy truskawkowej. My jednak znacznie podnieśliśmy poprzeczkę i ugotowaliśmy 726 kg tego dania – komentuje inicjator akcji, radny miasta Gdyni Jarosław Kłodziński.
Po zważeniu i zatwierdzeniu rekordu odbyła się wspólna degustacja. Akcja miała też wymiar charytatywny – w trakcie gotowania przeprowadzono zbiórkę na rzecz chorych na nowotwór gdynianek; Jagody i Agaty.