Śledź

i

Autor: NoName_13/Pixabay Śledź

ciekawostka

Śledzie to kulinarny przebój nie tylko na Kaszubach. Czy są zdrowe? Tak wpływają na nasz organizm

2024-12-09 14:04

Na wielu kaszubskich stołach śledzie pojawiają się prawie w każdy piątek. Nie brakuje takich, którzy nie wyobrażają sobie posiłku bez pysznego śledzia. Czy taka dieta jest zdrowa? Jak jedzenie śledzi wpływa na ludzki organizm? Wyjaśniamy w poniższym artykule.

Niezwykle bogata kuchnia kaszubska

Kulinarna tradycja Kaszub jest niezwykle bogata, a wpływ na to miało wiele czynników. Najwyraźniejsze "piętno" na kaszubskiej kuchni odcisnęła geografia. Region, w którym istnieją jednocześnie setki jezior, morze, rzeki i gęste bory ma dostęp do niesamowitego naturalnego bogactwa.

Dzięki portom morskim, które przez wieki były oknami na świat, kuchnia kaszubska mogła czerpać także z zagranicy. Duży wpływ na kształtowanie się lokalnych pomorskich przepisów miała także sytuacja polityczna. Kaszuby przechodząc z rąk do rąk i będąc raz pod władaniem polskim, a raz niemieckim, mogły czerpać z obu tych źródeł i wyraźnie odbijało się to na kaszubskich kulinariach.

Tradycyjne potrawy kaszubskie

Bogactwo kaszubskiej kuchni widać po ilość oryginalnych tradycyjnych potraw, wśród których wymienić można:

  • ruchanki
  • kaczka nadziewana żurawiną
  • jajecznica z węgorzem
  • kuch marchwiowy
  • kaszubska zupa rybna w w wersji z ryb słodkowodnych i z morskich
  • purcle kaszubskie
  • babka gotowana
  • żuchel - kartoflanka
  • potrawka z kurczaka
  • dziadówka
  • zylc - galareta po kaszubsku
  • czernina
  • zupa brukwiowa
  • okrasa - pasta mięsna
  • gęś pieczona
  • kuch z kruszonką
  • zupa brzadowa
  • rydze po kaszubsku
  • ryby smażone na chrupko
  • szmurowany pomuchel
  • lin po kaszubsku
  • szmurowana kapusta
  • półgęski

Poza tym na kaszubskich stołach od zawsze gościły śledzie, które pomorscy autochtoni przygotowują na dziesiątki różnych sposobów.

Czy śledzie są zdrowe?

Śledzie jada się na Kaszubach prawie w każdy piątek. Czy taka dieta jest zdrowa? Okazuje się, że tak! Śledzie zawierają bowiem:

  • witaminy: A, D, B12,
  • potas,
  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń,fosfor
  • jod,
  • miedź,
  • dużą ilość białka.

Jak jedzenie śledzi wpływa na organizm?

Czy regularne jedzenie śledzi, jak to robi wielu Kaszubów, ma pozytywny wpływ na organizm? Jak najbardziej. Śledzie pomagają w utrzymaniu optymalnej masy ciała i jednocześnie przeciwdziałają anemii. Jedzenie śledzi zmniejsza również ryzyko wystąpienia chorób serca. Dodatkowo spożywanie tych ryb usprawnia pracę mózgu i wspomaga redukcję stresu.

Bacardi - najpiękniejszy kot na świecie mieszka w Gdańsku [GALERIA]

Mikołajkowa akcja bydgoskich strażaków

Warto więc brać przykład z mieszkańców północnej Polski i dodać śledzie do swojej diety. Pozytywne efekty zaczniemy odczuwać bardzo szybko!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki