Parlament Europejski debatuje nad tym, czy nie zakazać sprzedaży kebabów. Co jest powodem tak radykalnych planów? Chodzi o zawarte w mięsie fosforany E338 do E452. Powodują one, że mięso nie wysycha i nie rozpada się podczas pieczenia. Fosforany wpływają również na jego trwalszy smak.
Polecany artykuł:
Zakaz sprzedaży kebabów miałby obowiązywać w całej Unii Europejskiej, w tym również w polskich miastach. Za wprowadzeniem takich obostrzeń jest komisja ochrony środowiska, której zdaniem fosforany są szkodliwe dla zdrowia i mogą wywoływać choroby układu krążenia.
>>>Strzały w siedzibie Thomson Reuters: Sąd podtrzymał decyzję. Białorusin pozostanie na wolności
Po przeciwnej stronie są przedstawiciele Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), którzy nie przypisują fosforanom zwiększenia ryzyka zachorowań. Wkrótce Parlament Europejski wyda w tej sprawie decyzję.