Kaszubi też mają swoje dania, którymi zajadają się w ostatki – to oponki drożdżowe sporządzone z dużej ilości żółtek.

i

Autor: flickr.com, Steven Depolo, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ Kaszubi też mają swoje dania, którymi zajadają się w ostatki – to oponki drożdżowe sporządzone z dużej ilości żółtek.

Pomorze: Zamiast pączków jedzą... purcle [AUDIO]. Wyjątkowy przepis na ten wyjątkowy dzień!

2016-02-04 11:42

Pączki, faworki, wszelkiego rodzaju ciasta, słodycze i wypieki. A kto w wielki czwartek je purcle? Sprawdźcie materiał Oli Szocik, reporterki Radia ESKA.

Kaszubi też mają swoje dania, którymi zajadają się w ostatki – to oponki drożdżowe sporządzone z dużej ilości żółtek. Przepis na tradycyjne purcle zdradziła nam Małgorzata Klinkosz, znawca Kaszub z Uniwersytetu Gdańskiego, z którą rozmawiała Ola Szocik, reporterka Radia ESKA. Aż ślinka cieknie! Posłuchajcie!

Ciasto połączone z zaczynem drożdżowym trzeba wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia... a potem ręcznie uformować okrągłe purcle. Teraz przydałoby się jeszcze jakieś nadzienie...


A z resztek masy drożdżowej po purclach zawsze można upiec ciasto, zwane przez Kaszubów popjelnikiem.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki