Większość z nas nie wyobraża sobie wakacji nad morzem bez zjedzenia pysznej rybki. Smażalnie prześcigają się w sposobach przyrządzania, rywalizują również pod kątem cenowym. Niepokoić mogą jednak wyniki kontroli sanepidu. Inspektorzy złożyli wizyty właścicielom lokali na Pomorzu. Wyniki są co najmniej zastanawiające.
Na początek kilka liczb - od początku roku inspektorzy WSSE przeprowadzili 135 kontroli w 118 smażalniach ryb i zakładach, w których przeważającą działalnością jest smażenie ryb. Na terenie całego województwa pomorskiego takich miejsc jest 311.
Sanepid zbadał smażalnie ryb na Pomorzu
Jak podała kierownik Działu Nadzoru Sanitarnego WSSE Katarzyna Waluszko, nieprawidłowości stwierdzono podczas 44 kontroli. Były to:
- niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu;
- brak czystości bieżącej;
- środki spożywcze o zmienionych cechach organoleptycznych;
- niewłaściwe warunki przechowywania żywności oraz brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP/GMP oraz opartych na zasadach systemu HACCP (analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli.
- Za stwierdzone podczas kontroli nieprawidłowości nałożono 28 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę ponad 8,5 tys. złotych. w związku ze zgłoszeniami konsumentów przeprowadzono 7 kontroli interwencyjnych, podczas 5 kontroli potwierdzono zasadność interwencji - dodała Katarzyna Waluszko.
Przyczynami zgłoszeń interwencyjnych były: dolegliwości żołądkowe po spożyciu posiłków, niewłaściwy stan sanitarno-higieniczny, nieprawidłowości w zakresie gospodarowania odpadami.
Sanepid nie precyzuje, które lokale zostały ukarane. Przed wybraniem się do smażalni warto przejrzeć oceny internautów i sugestie użytkowników mediów społecznościowych. Często mają one wiele wspólnego z tym, jakie produkty oferują smażalnie.