Z czym kojarzą się Kaszuby? Z "proszkiem do kichania", czyli tabaką, z którą Kaszubi się nie rozstają? Może z Beloną, rybą, która na kilka tygodni pojawia się w Zatoce Puckiej? Z ziemniakami w mundurkach i śledziami w śmietanie, które królują w kaszubskiej kuchni? Wielu przytaknie, ale zdaniem niektórych, to co naprawdę naniosło Kaszuby na polską (i nie tylko) mapę jest...małe, czerwone i słodkie w smaku. Tak, chodzi o truskawkę, która jest tak znana na Kaszubach, że drukuje się ją nawet na znaczkach pocztowych.
Nic dziwnego więc, że truskawka kaszubska ma swoje święto. W Gdańsku odbędzie się ono po raz trzeci. Na terenie Polskiego Związku Wędkarskiego przy ulicy Rajskiej 2 stanie blisko 30 straganów z regionalną żywnością i rękodziełem. Wstęp oczywiście wolny.
Nie zabraknie wyszukanego jedzenia, będzie też można zobaczyć, jak dawniej przygotowywano regionalne potrawy. Oprócz wędlin, serów, miodów oraz nalewek organizatorzy przygotowali "gotowanie na żywo". Znany dziennikarz Radia Plus Michał Turek pokaże, jak przygotować wyszukane potrawy i opowie o dawnej kuchni Kaszub.
Podczas imprezy będzie można też oczywiście kupić truskawkę w różnych postaciach: świeżą, przerobioną na dżemy, soki, herbaty i chutneje.
Święto Truskawki Kaszubskiej w Gdańsku [HAROMONOGRAM]
Sobota 11 lipca:
11.00 – otwarcie III Święta Truskawki Kaszubskiej i Produktów Regionalnych Pomorza w Gdańsku
12.00 - 13.00 - trening funkcjonalny / obwodowy z My Gym,
13.00 - 14.00 - koncert zespołu Galicia Follk Band
14.30 - 15.00 - aukcja dobroczynna na rzecz Fundacji Hospicyjnej z Gdańska
15.00 – 15.30 – rodzinny turniej ubijania kaszubskiego masła w kierzkach
19.00 - zakończenie
Niedziela 12 lipca:
11.00 - otwarcie III Święta Truskawki Kaszubskiej i Produktów Regionalnych Pomorza w Gdańsku
12.30 – 13.00 – zajęcia Nordic Walking
13.00 – 13.30 – aukcja dobroczynna na rzecz Fundacji Hospicyjnej z Gdańska
14.00 – 14.30 – pokaz przygotowywania lodów z musztardy mrożonych ciekłym azotem
15.00 – 15.30 – rodzinny turniej ubijania kaszubskiego masła w kierzkach
19.00 - zakończenie