Wycofaniu podlegają następujące produkty marki d’aucy:
- Fit Mix marchwiowy 400 g,
- Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g,
- Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g,
- Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g,
- Warzywa na patelnię klasyczne 400 g,
- Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g.
Polecany artykuł:
Wycofano również produkt marki Pinguin:
- Kukurydza format opakowania 2,5 kg z datą minimalnej trwałości od czerwca 2018 do czerwca 2020.
W nawiązaniu do potencjalnego ryzyka wystąpienia bakterii Listeria monocytogenes w innych produktach, firma MAKRO Cash and Carry Polska S.A., dla której Greenyard produkuje mrożone warzywa, wycofuje:
- Horeca Select KUKURYDZA SŁODKA 2,5 kg, 4333465176567 od 31.07.2018 do 26.10.2019,
- Horeca Select MIESZANKA MEKSYKAŃSKA 2,5 kg, 4333465176505 od 03.09.2018 do 18.12.2019,
- Makro Chef KUKURYDZA SŁODKA 2,5 kg, 4337182026099 od 12.01.2020 do 10.03.2020,
- Makro Chef MIESZANKA MEKSYKAŃSKA 2,5 kg, 4337182026051 27.02.2020.
Jeden z produktów wycofuje również firma Dino Polska S.A.:
- Warzywa na patelnie z talarkami ziemniaków Mroźny Ogród 600 g.
A także firma Tesco (Polska):
- TESCO Marchew krojona 450 g, 5051701061451 od 16.08.2018 do 03.03.2020
- TESCO Kolby kukurydzy 1 kg, 5051701049633 od 21.12.2018 do 10.07.2019
- TESCO VALUE Zielony groszek i marchew krojona 450 g, 5051140649333 od 09.09.2018 do 26.03.2020
- TESCO Groszek 450 g, 5051701049596 od 17.08.2018 do 15.05.2020
- TESCO VALUE Groszek zielony 450 g, 5051701018233 od 17.08.2018 do 15.05.2020
- TESCO Puree szpinak ze śmietaną 450 g, 5051701049572 od 22.11.2018 do 23.05.2019
- TESCO VALUE Szpinak puree 450 g, 5051140649982 od 16.11.2018 do 19.03.2020
- TESCO Kukurydza 450 g, 5051701061437 od 11.10.2018 do 30.05.2020
- TESCO Basic Pan Vegetable Mix 750 g (Tesco Mieszanka warzywna. Produkt głęboko mrożony 750 g), 5051007037174 wszystkie daty minimalnej trwałości do 06.2020 włącznie.
Skutki zakażenia. Jak się nie zarazić?
Najczęstszą formą zakażenia jest posocznica liseriozowa, a w następnej kolejności zapalenie opon mózgowych i mózgu. GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw przed spożyciem trzeba ugotować, nawet jeśli dodajemy je do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.