“Zupa z trupa” czyli prl-owska wodzianka

i

Autor: Narodowe Archiwum Cyfrowe (2) & Shutterstock “Zupa z trupa” czyli prl-owska wodzianka

PRL-owskie potrawy

W PRL-u uchodziła za przysmak szkolnych stołówek! Dziś wywołuje obrzydzenie

2024-09-27 13:10

Była prosta w wykonaniu oraz bardzo pożywna, więc często serwowano ją między innymi w szkolnych stołówkach w okresie PRL-u. Dziś wśród wielu osób budzi obrzydzenie, lecz są także i tacy, którzy oblizują się na samą myśl o niej. O czym konkretnie mowa? Oto potrawa, którą z pewnością pamiętają nasi rodzice i dziadkowie.

W okresie PRL-u była prawdziwym przysmakiem. Dziś budzi odrazę

Czasy PRL-u były wyjątkowe i miały w sobie coś specyficznego, nie da się tego ukryć. Jeśli jesteście więc ciekawi, jak wówczas wyglądała rzeczywistość, zachęcamy do sprawdzenia artykułu: Życie codzienne w PRL-u. Tak wyglądała rzeczywistość naszych rodziców. 

Oczywiście owe lata to nie tylko kolejki do sklepów, kartki na żywność i puste półki, lecz również wspomnienia, które dla wielu wciąż pozostają żywe. Jednym z obszarów, który bez wątpienia wyróżniał się w okresie PRL-u, była kuchnia.

Okazuje się bowiem, iż ograniczona dostępność do wielu produktów spożywczych wręcz zmuszała kucharzy do kreatywności i eksperymentowania. Nie ma więc się co dziwić, że spora część potraw bazowała na prostych składniach. Jednym z takich dań była wodzianka, czyli zupa idealnie oddająca ducha tamtych czasów. Jakich składników używano? To może was zaskoczyć! Dalsza część artykułu znajduje się pod galerią.

Przeczytaj także: Smaki dzieciństwa z czasów PRL-u. Dzieci musiały to jeść, niektórzy nawet dziś mają ciarki!

Wodzianka, czyli PRL-owska "zupa z trupa". Pamiętajcie jej smak?

Wodzianka to tradycyjna zupa śląska, którą zajadano się na przełomie XIX i XX wieku. Niektórzy nazywali ją również "zupą z trupa" ze względu na ubogi skład oraz ogólny minimalizm. Robiono ją w szczególności jesienią i zimą, bowiem rozgrzewała i była bardzo sycąca. Do jej przygotowania używano zazwyczaj łoju wołowego i sadła, czerstwego chleba, czosnku, wody oraz pieprzu i soli. Poniżej zamieszczamy przykładowy przepis na wodziankę.

Przepis na wodziankę. Przygotowanie krok po kroku

  1. Czerstwy chleb pokruszyć do misek.
  2. Wodę zagotować.
  3. Dodać smalec i zamieszać do rozpuszczenia.
  4. Czosnek posiekać i dodać do wrzącej wody.
  5. Przyprawić wszystko świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
  7. Gorącą zupą zalać czerstwy chleb. 

Jak widać, to niezwykle proste danie z kilku składników. Dajcie znać na naszych social mediach, czy kiedykolwiek jedliście ową potrawę i oczywiście czy wam smakowała.

W PRL-u była dumą Warszawy. Kultowa restauracja popada w coraz większą ruinę!

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki