We wszystkich kościołach w Wielką Sobotę od rana odbywać się będzie uroczyste święcenie pokarmów. W koszyczku nie może zabraknąć wielu ważnych produktów. Każdy z nich ma określoną symbolikę. Sprawdź w galerii u góry artykułu, co musi się znaleźć w święconce.
Wielkanocne tradycje. Dlaczego w Wielką Sobotę święcimy pokarmy?
Sobota była dniem, kiedy ciało Jezusa spoczywało w grobie, oczekując na zmartwychwstanie. W Wielką Sobotę wszyscy wierni udają się do kościoła, aby poświęcić pokarmy. Dlaczego? Zwyczaj ten przywędrował do Polski w okolicach XII wieku. Od stuleci wierni udawali się do kościołów z kawałkiem kiełbasy, jajkiem, chlebem i innymi smakołykami. Potrawy te nie są przypadkowe i mają określoną symbolikę. Przypominają przy wielkanocnym stole m.in. o ważnych dla życia wartościach. Ich spożycie ma natomiast przynieść wszelkiego rodzaju błogosławieństwa.
Polecany artykuł:
Jak tłumaczy Radio Maryja, "(...) Chrystus, wstając z martwych, przechodząc ze swoim człowieczeństwem w Boski sposób bytowania, wchodząc ze śmierci do życia, daje całemu kosmosowi życie nowe. Nowości tego życia nie da się wyrazić inaczej jak przez wielką radość i świadomość, że wszystko stało się nowe – również to, co spożywamy, co rozpoczynamy. To jest nowa era, to po prostu odnowienie całego świata i kosmosu, w którym żyje człowiek – i dlatego w naszej polskiej tradycji symbolem tego jest poświęcone jajko, dzielenie się poświęconym jajkiem. To też nawiązuje do idei odnowienia życia całego kosmosu poprzez zmartwychwstanie Chrystusa."
Zobacz także: Sklepy w Trójmieście otwarte w Wielkanoc. Gdzie zrobimy zakupy 21 i 22 kwietnia? [PRZEGLĄD]
Święcenie pokarmów wielkanocnych nadal praktykuje się nie tylko w Polsce, lecz również w innych krajach, na przykład w Austrii, w Niemczech (w Bawarii) czy we Włoszech.