A wśród nich były m.in. drożdżowe pierogi spod Ostrołęki, wędzona chłopska słonina z Kobyłki pod Wołominem, kuleczki z koziego sera z Kadzidła czy gruszki w syropie z Sokołowa. Wśród tych najwyżej ocenionych były też boczek rolowany, czy niezwykły deser pod nazwą: „bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy”. W tegorocznej, ósmej już edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień. Zwycięzcy otrzymali grawerton oraz wybraną przez siebie nagrodę rzeczową, np. grill, komplet garnków czy nawigację samochodową.
– Zdrowa, tradycyjna żywność, bez sztucznych dodatków cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko wśród konsumentów. Producenci coraz chętniej i śmielej sięgają po stare, sprawdzone przepisy i udoskonalają je. Zależy im, by to właśnie ich produkt był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Udział w takich wydarzeniach to dla nich doskonały sposób na promocję ich działalności i zaprezentowanie swoich produktów szerszemu gronu odbiorców – mówił podczas wręczania Laurów marszałek Adam Struzik. Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach – producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową.