Zbliża się Wielkanoc, a to oznacza wielkie przygotowania! Oprócz wiosennych porządków, warto zadbać o to, co znajdzie się na świątecznym stole. Które potrawy warto uwzględnić? Jak je przygotować? Podpowiadamy to w naszej galerii!
Czytaj także: Noc Konfesjonałów 2019. Gdzie wyspowiadać się przed Wielkanocą?
Wielkanoc z tradycjami
Mazowsze ma bardzo bogatą tradycję świąt Wielkiej Nocy. Jeśli chcemy, by nasze śniadanie było przyrządzone zgodnie ze zwyczajami obowiązującymi od setek lat, powinniśmy przygotować takie przysmaki jak baranek z cukru lub masła, babka szafranowa czy biały barszcz. Dobrym pomysłem będzie też szeroki wybór wędlin i serów, a przede wszystkim - jajka!
Nowoczesne święta
Oczywiście, znajdziemy też wiele przepisów na bardziej "nowatorskie" potrawy. W Warszawie od lat panuje moda na wszystko, co wegańskie, więc w ramach wegańskiej Wielkanocy możemy przyrządzić pasztet z soczewicy, hummus lub jajecznicę z tofu - tofucznicę. Kto woli przygotować coś tradycyjnego z nowoczesnym "twistem", na pewno zachwyci się pikantnym barszczem białym czy mazurkiem z masłem orzechowym.