To tylko niektóre tajemnice produkcji mazowieckich smakołyków, których producenci otrzymali wczoraj „Laur Marszałka” z rąk szefa regionu Adama Struzika.
– Cieszy mnie, że moda na regionalną żywność ciągle trwa. Dzięki temu my możemy poznawać wyjątkowe, lokalne produkty – często wytwarzane na podstawie starych, przekazywanych od pokoleń receptur, a mazowieccy wytwórcy mają szansę dać się poznać szerszemu gronu odbiorców – powiedział marszałek Adam Struzik
W Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie można było spotkać nie tylko spotkać piekarzy, pszczelarzy i ogrodników, ale też posmakować ich popisowych wyrobów.
W VII edycji konkursu wybrane zostały najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane w 2013 r. na Mazowszu. Do rywalizacji zgłoszono 85 produktów. Wybrano 13 laureatów. Wśród docenionych produktów oprócz mazowieckich chruścików karnawałowych z Karolina czy nalewki borówkowej z Marynina były chleb żytni z Ossowa, marmolada z antonówek z Przasnysza, miody czy złota kaczka sołtysowej z gospodarstwa agroturystycznego w Kuninie.