chrusty

i

Autor: Urząd marszałkowski, materiały prasowe

Co się jada na Mazowszu. Chrusty i nalewki górą!

2014-05-08 19:08

Najlepsze chruściki mazowieckie z Karolina wychodzą z ciasta, które się odpowiednio mocno „obije”. A najlepsza nalewka z borówek musi mieć w sobie pieprz i goździki. To tylko niektóre tajemnice produkcji mazowieckich smakołyków, których producenci otrzymali  „Laur Marszałka” z rąk szefa regionu Adama Struzika.

To tylko niektóre tajemnice produkcji mazowieckich smakołyków, których producenci otrzymali wczoraj „Laur Marszałka” z rąk szefa regionu Adama Struzika.

– Cieszy mnie, że moda na regionalną żywność ciągle trwa. Dzięki temu my możemy poznawać wyjątkowe, lokalne produkty – często wytwarzane na podstawie starych, przekazywanych od pokoleń receptur, a mazowieccy wytwórcy mają szansę dać się poznać szerszemu gronu odbiorców – powiedział marszałek Adam Struzik

W Centralnej Bibliotece Rolniczej w Warszawie można było spotkać nie tylko spotkać piekarzy, pszczelarzy i ogrodników, ale też posmakować ich popisowych wyrobów.

W VII edycji konkursu wybrane zostały najlepsze, najsmaczniejsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane w 2013 r. na Mazowszu. Do rywalizacji zgłoszono 85 produktów. Wybrano 13 laureatów. Wśród docenionych produktów oprócz mazowieckich chruścików karnawałowych z Karolina czy nalewki borówkowej z Marynina były chleb żytni z Ossowa, marmolada z antonówek z Przasnysza, miody czy złota kaczka sołtysowej z gospodarstwa agroturystycznego w Kuninie.

chrusty

i

Autor: Urząd marszałkowski, materiały prasowe

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają