- Usłyszałam trzask i się przeraziłam, nie wiedziałam co to może być - opowiada nam zdenerwowana Pani Wanda Zawada (70l.). Kobieta tej nocy była sama i jeszcze nie spała. Kiedy zapaliła światło w kuchni zobaczyła coś okropnego. Czerwone jak krew plamy spływały po wszystkich meblach, ścianach i oknie. Kobieta na początku nie wiedziała co to może być. Dopiero jak ostrożnie weszła do kuchni, zobaczyła co stoi za eksplozją. Za tą całą demolką stał... keczup, który zniknął z parapetu. Leżał pod szafkami. Był aż nabrzmiały i zepsuty. Pani Wanda nie wie co ma teraz zrobić. - Mam jeszcze 11 tys. zł kredytu do spłaty. W lipcu zrobiłam remont ścian w całym mieszkaniu, a teraz przez ten cholerny keczup wszystko jest do poprawy - żali się Pani Wanda Zawada (70 l.).
Pani Wanda próbowała reklamacji
Kobieta jest tak wściekła, że wysłała to opakowanie do producenta wraz z reklamacją z prośbą o zadośćuczynienie. - Jestem osobą z niepełnosprawnością, powoli tracę wzrok i sama sobie kolejnego remontu nie zrobię, a na fachowca nie mam już pieniędzy – mówi ze łzami w oczach Pani Wanda.
Reklamacja została oddalona przez firmę zajmującą się produkcją keczupu. - Po przeanalizowaniu całości zebranych danych ustaliliśmy, że przyczyną opisanego przez Panią zdarzenia były nieodpowiednie warunki przechowywania produktu po jego otwarciu - wyjaśnia Dorota Liszka, manager ds. komunikacji firmy Agros-Nova. - Keczup fabrycznie zamknięty, zabezpieczony membraną, nie musi być przechowywany w lodówce. Natomiast po otwarciu, czyli usunięciu membrany znajdującej się pod korkiem, powinien być przechowywany w lodówce. Po usunięciu membrany z opakowania traci on swoją aseptyczność, tj. do opakowania dociera powietrze z otoczenia. W powietrzu znajdują się mikroorganizmy, które mogą wpłynąć na jakość otwartego produktu. Jeżeli będzie niewłaściwie przechowywany, czyli niezgodnie z naszymi zaleceniami, w takiej sytuacji może dojść do jego zepsucia. Jak wspomniałam – produkt ten jest pasteryzowany, nie zawiera żadnych konserwantów, tj. składników żywności hamujących rozwój mikroorganizmów w produkcie. Dlatego podajemy na opakowaniu informację, jak właściwie przechowywać go po otwarciu, aby utrzymał swoją wysoką jakość - czyli w lodówce - tłumaczy przedstawicielka producenta.
To zdjęcie dostaliśmy od przedstawiciela firmy keczup Włocławek
Zadośćuczynienie? Nie do końca...
Na etykiecie nie ma informacji, że nie można trzymać keczupu na parapecie. Pani Wanda chciała, żeby keczup nie był zimny. Poza tym w sklepach keczupy nie są trzymane w lodówkach, tylko w temperaturze pokojowej. Firma próbuje wytłumaczyć, że keczup fabrycznie zamknięty, zabezpieczony membraną, nie musi być przechowywany w lodówce. Natomiast po otwarciu, czyli usunięciu membrany znajdującej się pod korkiem - powinien stać już w lodówce.
- Każde zgłoszenie odnoszące się do naszego produktu jest wnikliwie analizowane, jako producentowi zależy nam na rzetelnym wyjaśnieniu tematu. Odpowiadając na zgłoszenie - dokładnej analizie poddaliśmy wszystkie zapisy technologiczne oraz jakościowe dla wskazanej partii ketchupu. Pragniemy przekazać, że proces jego wytwarzania przebiegał prawidłowo, zgodnie z ustalonymi wytycznymi i wykorzystywaną przez nas technologią. Parametry jakościowe dla surowców oraz wyrobu gotowego potwierdzają, że ich jakość była zgodna z ustalonymi dla nich wymaganiami. Badania mikrobiologiczne produktu gotowego także potwierdzają właściwą jakość wyrobu. W trakcie analizy zgłoszenia dokonaliśmy także oceny stanu przechowywanej w zakładzie, w kontrolowanych warunkach, próby archiwalnej ketchupu. Komisyjna ocena nie wykazała żadnych nieprawidłowości, smak, zapach i konsystencja próby są typowe dla tego wyrobu, opakowanie bez uszkodzeń - tłumaczy Dorota Liszka.
Kobieta ma żal, bo trzyma w tym samym miejscu także inne rzeczy - typu majonez czy musztarda, i z tymi produktami nic się nie dzieje. Firma ma jednak dla Pani Wandy propozycję. - W związku z tym, że zgłoszenie związane było z naszym produktem, zaproponowaliśmy przesłanie naszych wyrobów do degustacji - informuje Dorota Liszka z Agros-Nova.