Piękna inicjatywa

Emocje tak gorące jak w „MasterChefie”! Celebryci wesprą niepełnosprawnych kucharzy

2024-10-11 11:57

Emocje tak gorące jak w „MasterChefie”, rywalizacja fair play, pyszne jedzenie oraz idea integracji i wyrównywania szans - to znaki rozpoznawcze „Kucharza Doskonałego” - konkursu kulinarnego dla osób z niepełnosprawnościami organizowanego przez Stowarzyszenie Otwarte Drzwi. Finał jubileuszowej 15. odsłony rywalizacji zaplanowano na 15 października 2024 r. Tradycyjnie kucharzy wspierać będą gwiazdy z pierwszych stron gazet.

10 zespołów z warszawskich warsztatów terapii zajęciowej, środowiskowych domów samopomocy, ośrodków wsparcia weźmie udział w tegorocznej odsłonie konkursu kulinarnego „Kucharz Doskonały”. Każda drużyna będzie składać się z trzech osób - dwóch uczestników placówek biorących udział w zabawie oraz osoby publicznej pełniącej funkcję mentora i motywatora. W poprzednich latach gotowali z nami m.in.: aktorka Agnieszka Wielgosz, dziennikarz telewizyjny Jarosław Kret czy artysta kabaretowy Mariusz Kałamaga.

"Kucharz Doskonały". Szczegóły konkursu

Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest kuchnia włoska. Uczestnicy pod okiem swoich instruktorów przez miesiąc poznawali włoskie smaki, a podczas finału będą musieli przygotować tradycyjne gnocchi oraz deser, którym na co dzień zajadają się Włosi. Profesjonalne jury nagrodzi najsmaczniejsze potrawy. Jak podkreślają organizatorzy, w tej rywalizacji tak naprawdę nie ma przegranych.

Nasz konkurs wyrównuje szanse i przeciwdziała wykluczeniu społecznemu osób z niepełnosprawnością intelektualną i całościowymi zaburzeniami rozwoju. Uczestnicy mogą się integrować, dobrze bawić i spotkać swoich idoli. „Kucharz Doskonały” pozwala nam pokazać, że osoby wspierane przez placówki rehabilitacyjne to wartościowi, mogący nas zarażać optymizmem i energią do działania ludzie – przekonuje Marta Perkowska, prezeska zarządu Stowarzyszenia Otwarte Drzwi.

Klaudia Carlos, Mandaryna, Ronnie Ferrari i inni. Gwiazdy wesprą niepełnosprawnych kucharzy

Lista osób, które wesprą uczestników jubileuszowej odsłony kulinarnej rywalizacji jest imponująca! Kulinarne zmagania poprowadzi znany m.in. z występów w „Pytaniu na śniadanie” Kuba Steuermark. Na zaproszenie organizatorów odpowiedzieli:

  • Klaudia Carlos - popularna i ceniona dziennikarka telewizyjna, gospodyni programu „Pytanie na śniadanie”,
  • Marta „Mandaryna” Wiśniewska - wokalistka, tancerka, prowadząca szkołę tańca, uczestniczka najnowszej edycji programu „Azja Express”,
  • Jan Pirowski - dziennikarz i prezentem radiowy i telewizyjny związany z TTV, TVN i Radiem Eska. Prowadzący program „Mam Talent”,
  • Michał Rudaś - ceniony muzyk i wokalista, znany z występów w programach: „Taniec z Gwiazdami” i „Jaka to melodia?”, finalista show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”,
  • Kinga Zawodnik - prowadząca programy: „Dieta czy cud”, „Pierwszy raz Kingi” i „Gadżet Show”, infuencerka, aktorka występująca w serialu „Lombard. Życie pod zastaw”,
  • Lidia Popiel - ikona mody lat 80., była modelka, obecnie fotografka, dziennikarka związana z Polsat Cafe,
  • Klaudia Nieścior - zwyciężczyni 11. sezonu Top Model, fotomodelka i influencerka, którą podziwiać możemy na Instagramie,
  • Martin Fitch - znany i ceniony wokalista, aktor i prowadzący wielkie gale, reprezentant Polski na Konkursie Piosenki Eurowizji w 2010 r.,
  • Ewa Zakrzewska - modelka, jurorka programu „Supermodelka Plus Size”, uczestniczka „Hell’s Kitchen”, influencerka,
  • Ronnie Ferrari - muzyk i raper, idol młodego pokolenia, którego utwory odtworzono w serwisie YouTube ponad ćwierć miliarda razy,
  • Marta Zgutczyńska - aktorka teatralna, telewizyjna i dubbingowa, popularna i ceniona tiktokerka, którą obserwuje ponad 600 tys. internatów,
  • Jagna Niedzielska - osobowość telewizyjna, dziennikarka i promotorka ruchu „zero waste”, którą podziwiać możemy w najnowszej edycji programu „Azja Express”.

Partnerem merytorycznym konkursu jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Patronat honorowy nad konkursem objęli:

  • Ambasador Włoch w Polsce Jego Ekscelencja Luca Franchetti Pardo,
  • Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej dr Agnieszka Dziemianowicz-Bąk,
  • Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

Organizację wydarzenia wesprą wolontariusze z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie, pomagając przy obsłudze i przygotowaniach kulinarnych. Wielki finał odbędzie się we wtorek 15 października w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przy ul. Puławskiej 58 w Piasecznie. Rejestracja rozpocznie się o godz. 9:30, start konfrontacji zaplanowano na godz. 10:00.

Świąteczny kiermasz osób niepełnosprawnych w Bydgoszczy

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki