Z badań wynika, że statystyczny Polak marnuje rocznie prawie 200 kg żywności, a foodsharing ma temu zapobiegać. Tym razem pierwsza ogólnodostępna jadłodzielnia powstaje na Ursynowie, tuż przy Urzędzie Dzielnicy. Korzystać z niej będzie można przez 24 h/7. Jedzenie, które tam zostawimy musi spełniać pewne zasady.
- Przede wszystkim są to produkty, które sami moglibyśmy wciąż zjeść. Produkty, które nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia, zapakowane fabrycznie. Mogą to być też wyroby własne, np. ciasto lub zupa, jednak mają być starannie i szczelnie zapakowane wraz z opisem co to jest - tłumaczy Jakub Berent, Urząd Dzielnicy Ursynów.
Czytaj także: Przygarnij kwiatka! Ruszyła adopcja roślin na Ursynowie [AUDIO]
Jadłodzielnia ruszy już w poniedziałek. Z kolei już w czerwcu na Woli powstanie Jadłodzielnia Plus.
- Miejsce nieodpłatnego przekazywania i odbierania żywności, ubrań, zabawek, książek i czasopism dla tych mieszkańców, które nie mogą sobie na nie pozwolić. Każdy mieszkaniec będzie mógł tutaj przyjść i przynieść swoje jedzenie lub rzeczy, z których nie będzie już korzystał, ale będzie to także działać
w drugą stronę - mówi Krzysztof Strzałkowski, burmistrz Woli.
W Warszawie działa już kilkanaście takich miejsc.