Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przez niebezpieczną bakterią, której występowanie odnotowano w mrożonych warzywach, w tym kukurydzy. Mowa o zatruciach listeriozą. To rzadka, ale bardzo poważna choroba, która jest groźna zwłaszcza dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.
>>> Znaleziono nowe ślady węża! "Nie zbliżać się i brać nogi za pas!" [AUDIO]
W kilku krajach odnotowano ogniska choroby. Pojawiły się również pierwsze przypadki śmiertelne. Najczęstszą formą zakażenia jest posocznica liseriozowa, w następnej kolejności zapalenie opon mózgowych i mózgu.
Jak uniknąć zachorowania? GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw przed spożyciem trzeba ugotować, nawet, jeśli dodajemy je do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.
Zobacz również: Pomylił basen z toaletą... Odkryty basen w Powsinie zamknięty do odwołania!
Zobacz To Wideo: