Lipiec i sierpień to nerwowy czas dla banków krwi - choć zapasy w warszawskim Centrum Krwiodawstwa są w tej chwili wystarczające, sytuacja zmienia się błyskawicznie, a latem dawców brakuje
- mówi doktor Joanna Wojewoda. W wakacje, krwi potrzeba jest tyle samo, a nawet więcej niż w pozostałej części roku. Wszystko z powodu częstszych wypadków, wyjazdów czy nawet... suszy, która osłabia organizm.
Mimo, że każda grupa krwi jest na wagę złota, niektóre są dla lekarzy wyjątkowo cenne.
Na Mazowszu dodatkowo potrzebna jest grupa A+.
Jak przygotować się do oddania:
1. w ciągu doby poprzedzającej oddanie krwi wypić ok. 2 l płynów (woda mineralna, soki)
2. być wyspanym
3. spożyć lekki posiłek (np. pieczywo, chuda wędlina, ser biały, dżem)
4. wykluczyć z diety tłuszcze pochodzenia zwierzęcego: mleko, masło, kiełbasę, pasztet, śmietanę, rosół, tłuste mięso oraz jajka orzeszki ziemne i ciasta kremowe.
5. ograniczyć palenie papierosów
6. nie zgłaszać się do oddania krwi jeśli jest przeziębiony (katar) lub przyjmuje leki
7. nie przychodzić do oddania krwi po spożyciu alkoholu!!!
Oddawanie krwi jest całkowicie bezpieczne.
Krew pobiera się zawsze sprzętem jednorazowego użytku!!!
W krwioobiegu dorosłego człowieka krąży ok. 5 - 6 l. krwi. Częstotliwość, rodzaj i objętość donacji ustala lekarz kierując się ogólnym stanem zdrowia dawcy.