Możliwość przenoszenia koronawirusa na opakowaniach i na żywności jest niskie. Największym zagrożeniem związanym z zakupami jest kontakt z innymi ludźmi i elementy, których dotykają. W sklepie nie powinniśmy dotykać twarzy a po zakupach dokładnie umyć ręce.
56 kadetów Szkoły Głównej Służby Pożarniczej zostało zwolnionych z kwarantanny
Mimo tego, że niewielka ale jednak jest – możliwość, że na opakowaniu np. ryżu czy konserwy znajdzie się wydzielina, którą zostawiła inna osoba zarażona wirusem. Powinniśmy zachowywać wszelkie środki ostrożności. Na pewno umyj warzywa i owoce, które są często dotykane przez innych klientów. Unikaj jedzenia ich ze skórką i nie pryskaj na nie środkami dezynfekującymi. Szczelnie zapakowane produkty w opakowaniach plastikowych, szklanych czy aluminiowych możesz delikatnie przetrzeć chusteczkami nasączonymi płynem do dezynfekcji. Nie używaj lizolu, wybielaczy ani innych toksycznych środków do dezynfekcji. Materiałowe torby na zakupy po powrocie do domu wypierz w temperaturze min. 60 stopni Celsjusza. Jednorazowe najlepiej jest wyrzucić. Plastikowe torby możesz przetrzeć płynem do dezynfekcji.
Spłonęła furgonetka w Wawrze! Tak dzielni strażacy walczyli z ogniem!
Dodatkowo, po wypakowaniu zakupów do kuchennych szafek i lodówki, zdezynfekuj blaty, stoły i inne miejsca gdzie znajdowały się produkty.
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express KLIKNIJ tutaj.
ZOBACZ TEŻ JAK WYGLĄDA NIELEGALNE WYSYPISKO ŚMIECI W LESIE BRÓDNOWSKIM: