Po świętach lodówki są zazwyczaj pełne jedzenia. Jeśli wiesz, że nie jesteś w stanie go zjeść – możesz nim się podzielić i przynieść do jednego z czterech punktów, gdzie znajdują się specjalnie oznaczone lodówki i szafki.
W jadłodzielniach można zostawić dosłownie wszystko. Warunek jest jeden – produkty muszą być po prostu przydatne do spożycia. Twórcy akcji proszą jedynie o nieprzynoszenie surowego mięsa i alkoholu.
- Wszystko co jest dobre do spożycia, ale z jakiś powodów nie możemy tego zjeść czy mamy za dużo. Można przynieść i podzielić się z innymi – mówi Karolina Hansen z Foodsharing Warszawa.
W Warszawie działają obecnie cztery jadłodzielnie.
ADRESY PUNKTÓW:
- Wydział Psychologii UW (parter), ul. Stawki 5/7 (codziennie 8:00-21:00)
- Ogród Motyka i Słońce, ul. Jazdów 3/9 (24h/7)
- Stół Powszechny przy Teatrze Powszechnym, ul. Zamoyskiego 20 (szafka na zewnątrz - 24h/7, lodówka w kawiarnii - codziennie 11:00-22:00)
- Instytut Socjologii UW (parter), ul. Karowa 18 (codziennie 8:00-21:00)
W punkcie na Wydziale Psychologii Uniwersytetu Warszawskiego była Agata Sulińska. Posłuchajcie krótkiego materiału: