W każdy piątek na targowisku Wolumen wolontariusze zbierają od sprzedawców owoce i warzywa, które nie mogą już zostać sprzedania, ale są świeże i jak najbardziej nadaje się do zjedzenia. Następnie uratowana żywność jest rozdawana mieszkańcom zupełnie za darmo.
Czasami są to śliwki, które już bardziej nadają się na kompot, ewentualnie pomidory, które można przerobić na sos - mówi w rozmowie z Radiem Eska, Marek Kaleta z Foodsharing Warszawa.
Owoce i warzywa można odbierać w każdy piątek około godziny 17:30, przed bramą na targowisko.
Dobrze zaopatrzyć się we własne woreczki, najlepiej wielokrotnego użytku lub w plecaki, torby, w których chcemy zabrać jedzenie, bo bywa go bardzo dużo - dodaje Kaleta.
Tygodniowo udaje się uratować z targowiska nawet kilkadziesiąt kilogramów żywności. To czego nie uda się rozdać - trafia do jadłodzieli.