Dlatego wiele osób wybiera zakup równie smacznych, jak domowe, za to piękniej wyglądających gotowych ciast w cukierniach. W dodatku pieczenie w domu wcale nie jest dużo tańsze!
Na przykład za piernik w czekoladzie w cukierni wydamy średnio 25 zł/kg. Przygotowując go w domu na dużej blasze, musimy wyłożyć ponad 37 zł! Bo taka kwota wychodzi, gdy dodamy ceny składników: pół kilo mąki - 1,20 zł, szklanka miodu - 10 zł, szklanka cukru - 60 gr, 5 jajek - 3 zł, przyprawy - 4,40 zł, proszek do pieczenia - 40 gr, masło - 4 zł, bakalie - 9 zł, czekolada na polewę - 5 zł. Nie liczymy ceny gazu lub prądu ani zużytej wody. Z blachy wyjdzie jednak około dwóch kilogramów ciasta. Pieczenie trwa 1,5 godziny. Porównajmy także keks. W cukierni zapłacimy za niego ok. 30 zł/kg. W domu wychodzi korzystniej - 24,50 zł (szklanka mąki - 60 gr, szklanka cukru - 60 gr, masło - 4 zł, 5 jajek - 3 zł, proszek do pieczenia - 40 gr, bakalie (figi, daktyle, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, migdały) - ok. 16 zł). Czas pieczenia - 1,5 godziny.
Czy nie lepiej skusić się na gotowe ciasto? Wybór jest ogromny. Wspaniałe lukrowane makowce (śr. 25 zł/kg), serniki o różnych smakach (śr. 35 zł/kg), aromatyczne szarlotki (śr. 30 zł). A to tylko niektóre ze słodkich specjałów.