Działacze projektu przekonują, że żywnością powinniśmy się dzielić z innymi

i

Autor: Robert Biskupski Działacze projektu przekonują, że żywnością powinniśmy się dzielić z innymi

O foodsharingu w Jasiu & Małgosi

2016-09-27 19:51

O marnowaniu żywności i o tym, jak mu zapobiegać, opowiedzą w klubokawiarni Jaś & Małgosia na Woli działacze projektu Foodsharing Polska.

Uczestnicy spotkania będą się też zastanawiali, w jaki sposób można zapobiec marnowaniu żywności. Na koniec wydarzenia zaplanowano wycieczkę do pierwszej polskiej „jadłodzielni”, która mieści się przy ul. Stawki 5/7.

Członkowie inicjatywy foodsharing mają na celu uratowanie żywności przed zmarnowaniem. Zachęcają wszystkich do dzielenia się jedzeniem z innymi. „Budujemy poczucie odpowiedzialności za ograniczenie marnowania jedzenia” - tłumaczą.

Jak to działa? Działacze udostępniają przestrzeń, w której każdy może podzielić się lub poczęstować jedzeniem. Takie miejsca to tzw. Jadłodzielnie – specjalnie oznaczone lodówki i szafki. Otwierane są w popularnych punktach miasta, np. na uczelniach, w akademikach, przy bazarach. „Zachęcamy sklepy, restauracje i osoby indywidualne do dzielenia się nadwyżkami żywności, która mogłaby się zmarnować. Z Jadłodzielni korzystają m. in. osoby niezamożne. Działamy całkowicie wolontariacko” - tłumaczą organizatorzy.

Spotkanie odbędzie się w piątek 30 września o godz. 18 w klubokawiarni Jaś & Małgosia przy al. Jana Pawła II 57.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki