Wielki sukces warszawskich cukierników. Są na liście najlepszych na świecie
O rankingu napisała "Rzeczpospolita". Z Polski wyróżniono aż 10 cukierni, w tym 7 z Warszawy. Jak widać, to stolica Polski króluje na mapie najlepszych miejsc ze słodyczami. Docenione warszawskie cukiernie znajdują się między innymi na Starym Mieście i w Śródmieściu. Oto lista wyróżnionych przez ekspertów La Liste:
- „Pracownia Zagoździński”, ul. Górczewska 15
- „Pijalnia Czekolady E. Wedel” , ul. Szpitalna 8,
- „Lukullus” ul. Chmielna 32
- „Słodki Słony”, ul. Mokotowska 45
- „Odette”, ul. Leszczyńska 12
- „A. Blikle”, ul. Nowy Świat 33
- „Café Bristol”, ul. Krakowskie Przedmieście 42/44
Wyróżnienia otrzymały także trzy lokale spoza Warszawy. To „Monsieur Armand” z Gdańska, „Góralska Tradycja", znajdująca się na Krupówkach w Zakopanem, oraz „Brodzik Naturalnie” z podwarszawskiego Legionowa. - Brodzik Naturalnie to piekarnia, która szczyci się pieczeniem prawdziwego chleba. Właściciele używają naturalnego zakwasu własnej roboty, ekologicznych mąk ze starych odmian zbóż - samopszy, płaskurki, krzycy, orkiszu i tylko naturalnych dodatków, słonecznika, siemienia lnianego, kminku, itp. Nie używają zaś dzisiejszej pszenicy, konserwantów, przyspieszaczy ani polepszaczy. Bazują na produktach pochodzących wprost od natury - pisze o lokalu portal legionowo.pl
Eksperci La Liste oceniali cukiernie z ponad 60 państw. Na ich ocenę wpływ miały różne recenzje, publikacje w mediach czy oceny krytyków kulinarnych. Na podstawie tych materiałów lokale otrzymują od 0 do 100 punktów. Wszystkim laureatom cukierniczym z Polski serdecznie gratulujemy wielkiego sukcesu!