Producenci zgłosili do konkursu 44 produkty. Ich jakość i smak oceniało jury, któremu przewodniczył znany mistrz kuchni Robert Sowa. Kapituła w składzie Robert Sowa, Wiesław Wasilewski, prof. Mirosław Słowiński, prof. Zygmunt Zander, Dariusz Goszczyński, Krzysztof Przybył doceniła wyjątkowy charakter pięciu produktów tradycyjnych, które powstają w oparciu o tradycyjne metody produkcji - często ze składników z upraw ekologicznych.
1. NAGRODA: "POLSKIE SMAKI 2013"
Nagrodzeni producenci to:
Laureaci konkursu poza statuetkami otrzymali także nominację do Godła Teraz Polska. Jury konkursu "Polskie Smaki" przyznało też wyróżnienia:
2. nagroda: HURTOWNIA PRZYJAZNA KLIENTOWI
Na wystawie "Polskie Smaki" rozstrzygnięto także plebiscyt Hurtownia Przyjazna Klientowi. To konkurs, w którym wszyscy klienci Praskiej Giełdy Spożywczej głosują na wybraną przez siebie hurtownię. W 2013 r. wśród wyróżnionych znaleźli się:
3. nagroda: SOLIDNY PARTNER PRASKIEJ GIEŁDY SPOŻYWCZEJ
Praska Giełda Spożywcza doceniła też osoby, instytucje i firmy szczególnie zasłużone dla jej rozwoju. Laureatów co roku typuje specjalnie powołana do tego celu kapituła.
KATEGORIA KLIENT KATEGORIA DOSTAWCA
W 2013 roku przyznano też dodatkowe wyróżnienie. Finansowym Partnerem Praskiej Giełdy Spożywczej został Bank Gospodarstwa Krajowego Oddział w Warszawie.
Smakowita wystawa
Wystawa "Polskie Smaki" zgromadziła w Ząbkach tłumy zwiedzających. Mogli nie tylko zobaczyć, lecz także spróbować produktów regionalnych, które pokazywali producenci. Wśród smakołyków były pyszne sery i inne wyroby mleczarskie, pieczywo na naturalnym zakwasie, tradycyjne wędliny czy słodkie wypieki przygotowywane według domowych receptur.
Imprezę, która promowała żywność regionalną i ekologiczną, poprowadziła znana dziennikarka Katarzyna Dowbor. Kulinarny show przygotował Robert Sowa - kreator menu największych wydarzeń kulturalno-gastronomicznych w kraju. Dla uczestników "Polskich Smaków" Robert Sowa przyrządził golonkę na trzy sposoby według specjalnych receptur oraz ugotował wielki kocioł zupy.
Promocja i wsparcie
Wyroby regionalne produkowane w oparciu o tradycyjne receptury cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Klienci przekonali się, że taka żywność to gwarancja świeżości, wyjątkowego smaku i zdrowia. Producenci takiej żywności zrozumieli natomiast, że to klucz do sukcesu i sposób na walkę o konsumentów na tym trudnym dziś rynku. Kluczem do sukcesu są jednak wyłącznie naturalne składniki oraz rezygnacja z chemicznych konserwantów i polepszaczy.
Praska Giełda Spożywcza organizuje wystawę "Polskie Smaki" od 2005 roku. Na każdą edycję przyjeżdża coraz więcej wystawców i odwiedzających. Organizatorzy imprezy przekonują, że takie wyroby to przyszłość polskiej produkcji i handlu. Wystawa "Polskie Smaki", która jest okazją nie tylko do promocji, lecz także nawiązania bezpośrednich kontaktów z handlowcami.
Produkty regionalne pokazywane na wystawie "Polskie Smaki" mogą liczyć na promocję i wsparcie zarówno na szczeblu lokalnym, jak i ogólnopolskim. Dlatego też patronatem honorowym wystawę "Polskie Smaki 2013" objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Marszałek Województwa Mazowieckiego oraz Burmistrz Miasta Ząbki.