Sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler
Marchewka, pietruszka, ziemniaki - m.in. te warzywa wchodzą w skład sałatki jarzynowej według przepisu Magdy Gessler. Sekret potrawy tkwi jednak gdzie indziej, co zdradza sama zainteresowana. Do jej przygotowania należy użyć "warzyw gotowanych w niedzielnym rosole", doprawionym liśćmi laurowymi, w którym należy również ugotować ziemniaki.
Magda Gessler zwraca uwagę, by nie przegotować warzyw, a po wyjęciu pokroić je w kostkę. Tak samo należy postąpić z jabłkami, jajkami (ugotowanymi na twardo), ogórkami kiszonymi i grzybkami marynowanymi. Co więcej, ogórki kiszone należy odcisnąć z soku, zanim doda się je do sałatki jarzynowej. Składniki można również uzupełnić o groszek, ale to już indywidualna decyzja. Wszystko należy wymieszać, dodając kilka kropel oleju rzepakowego.
Do tego należy dodać przyprawy, majonez - Magda Gessler zachęca do zrobienia swojego, z całych jaj - i jogurt naturalny, by "okroić naszą sałatkę z nadmiaru kalorii". Całość należy znowu wymieszać, a później przełożyć do naczynia, w którym zostanie podana - jak zaleca prowadząca "Kuchenne rewolucje", tak powstałą sałatkę jarzynową powinno się udekorować pomidorami.
Składniki sałatki jarzynowej Magdy Gessler
- 4 duże marchewki;
- 2 pietruszki;
- połowa selera;
- 3 ziemniaki;
- jabłko (szara reneta lub antonówka);
- 4 jajka na twardo;
- 4 ogórki kiszone;
- 4 łyżki majonezu;
- 4 łyżki jogurtu naturalnego;
- łyżeczka musztardy czeskiej;
- grzybki marynowane (gąski, kurki lub pieczarki);
- groszek konserwowy;
- odrobina oleju rzepakowego;
- sól, pieprz młotkowany i odrobina cukru.
Polecany artykuł: