Schabowy królem polskiej kuchni. Na Mazowszu jedzą go na potęgę!

2023-11-07 17:26

Kotlet schabowy - król niedzielnych obiadów. I chociaż kuchnia polska ewoluuje, a kreatywność restauratorów nie zna granic, to Polki i Polacy wciąż chętnie sięgają po kotlet schabowy i to w każdej możliwej formie. Co ciekawe, za spożycie ponad połowy wszystkich kotletów schabowych zamawianych przez platformę Pyszne.pl odpowiadają tylko trzy województwa. Wśród nich prym wiedzie Mazowsze.

 Schabowy królem polskiej kuchni. Na Mazowszu jedzą go na potęgę!

i

Autor: Shutterstock

Kotlet schabowy - król kuchni polskiej 

We wtorek, 7 listopada, obchodzony jest Dzień Kotleta Schabowego. Jak podaje Pyszne.pl, kuchnia polska jest jedną z najpopularniejszych w serwisie. Co więcej, Polki i Polacy równie chętnie wybierają tradycyjne potrawy swoich mam i babć, jak i ich nietypowe formy. Jak się okazuje, kotlet schabowy nie ma sobie równych. To najczęściej zamawiane tradycyjne danie na Pyszne.pl! W większości województw, danie to najczęściej zamawiane jest tradycyjnie w niedzielę. Wyjątek stanowią jedynie województwa łódzkie i zachodniopomorskie, w których według Pyszne.pl więcej schabowych zjada się na tygodniu, niż w weekend.

Najwięcej schabowych jedzą na Mazowszu

Co ciekawe, z badań przeprowadzonych na zlecenie serwisu wynika, że ponad połowa kotletów schabowych zamawiana jest przez mieszkańców zaledwie trzech województw - mazowieckiego (20%), małopolskiego (18%) i śląskiego (13%). Z kolei na drugim biegunie tego zestawienia znalazło się województwo opolskie, którego mieszkańcy zamawiają mniej niż 1% wszystkich schabowych!

Z czym zjeść schabowego? To nie takie oczywiste!

Najpopularniejszym dodatkiem do kotleta schabowego pozostają niezmiennie gotowane ziemniaki. W zestawieniu Pyszne.pl przegrywają one z frytkami tylko w czterech województwach - pomorskim, śląskim, świętokrzyskim i wielkopolskim przegrywają z frytkami. Do schabowego chętnie dobieramy też kapustę zasmażaną i zestaw surówek. Ale nie brakuje też tych mniej oczywistych połączeń.

Według danych Pyszne.pl najczęstsze nietypowe dodatki wybierane do kotleta schabowego to gnocchi i kasza jęczmienna, a także surówki colesław, z selera czy smażony szpinak.

Serwis przypomniał również, że kotlet schabowy ma również swoją wegańską wersję! "Beefy n’ Leafy to jedno z miejsc w Warszawie, w których zjemy polskiego klasyka w roślinnej odsłonie. W tej wegańskiej restauracji na warszawskiej Saskiej Kępie serwuje się kotlet schabowy z gotowanego seitanu w panierce z mąki" - czytamy w materiale prasowym Pyszne.pl.

A Ty jesteś tram tradycyjny schabowy czy raczej vege kotlet?

Sonda
Który wersję kotleta schabowego wybierasz?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki