W Polsce ponad 40 tys. skażonych jaj ugotowanych na twardo zostało użytych do sałatek lub przetworów. Miały trafić do trzech województw - kujawsko-pomorskiego, wielkopolskiego i mazowieckiego. Na szczęście, nie mamy się czego obawiać. Główny Inspektorat Sanitarny zatrzymał je w zakładach przetwórstwa, jak informuje Jan Bondar, rzecznik instytucji.
Partie skażonych jaj zostaną albo zutylizowane, albo zwrócone firmie, z której trafiły do Polski.
Wszystko zaczęło się na farmach drobiu w czterech krajach: Belgii, Holandii, Niemczech i Francji. To tam fipronil został dodany do środka dezynfekcyjnego, skąd trafił do organizmów hodowanych kur, a następnie do znoszonych przez nie jaj. Te zostały rozprowadzone w ponad 12 krajach.
Zobaczcie materiał NOWA TV 24 GODZINY:
Fipronil to środek niebezpieczny dla zdrowia. Najczęściej smaruje się nim zwierzęta domowe. Uszkadza układ nerwowy, nerki, wątrobę, a także tarczycę.