Kuchnia dalekiej Azji to nie tylko sajgonki i sushi. Z tradycyjnych składników używanych w Chinach, Japonii lub Korei można stworzyć wiele niezwykłych kompozycji. Sprawdźcie, które restauracje trzeba koniecznie odwiedzić, jeśli chcecie poznać kulturę i potrawy Azji!
Nie tylko Chiny
W Warszawie zdecydowanie przeważają lokale chińskie i wietnamskie, ale to zaledwie kropla w morzu azjatyckich smaków. Na kulinarnej mapie miasta znajdziemy też mnóstwo restauracji japońskich, koreańskich czy tajskich. Każda z kuchni ma nieco inną specyfikę i inne "reprezentacyjne" dania. Na przykład, kuchnia japońska oprócz tradycyjnego sushi oferuje także ramen, handrolle lub tempurę.
Smakołyki z Dalekiego Wschodu
Kto nie ma ochoty na obiad, zawsze może coś przekąsić lub spróbować azjatyckich przysmaków. Jednym z najsłynniejszych są tajskie lody, które najpierw smaży się na płaskiej powierzchni, po czym zdrapuje, zawija w rolki i posypuje takimi dodatkami jak owoce lub kolorowa posypka. Innym znanym deserem są lody z... herbatą. Matcha, bo tak nazywa się zielony, japoński napój, wbrew pozorom świetnie nadaje się na zimny przysmak!