Wybraliśmy Super Pączka 2024!
Super Pączek to plebiscyt „Super Expressu”, który po raz drugi przeprowadziliśmy na naszej stronie internetowej. Czytelnicy głosowali w sondzie, w której wybierali spośród kilkudziesięciu stołecznych cukierni. Zdecydowaną większością głosów, kolejny raz wygrała pracownia Meryk z Wawra. Przekazaliśmy pamiątkowy dyplom, oprawiony w złotą ramę i nasze gratulacje. - Jestem bardzo wdzięczna klientom za oddanie na nas tylu głosów. Za zaufanie i wsparcie, które tylko motywuje do dalszej pracy – przyznała Patrycja Meryk (47 l.), właścicielka cukierni, która odebrała nagrodę. - Ten sukces to efekt wspólnej pracy naszego świetnego zespołu, któremu ogromnie dziękuję za zaangażowanie – dodała.
Jak powstaje najlepszy pączek w mieście?
Mistrz cukierni Meryk wpuścił nas do swojej pracowni, gdzie zespół kilkunastu pracowników uwijał się przed Tłustym Czwartkiem. Pokazał nam jak, krok po kroku wygląda produkcja najlepszych warszawskich pączków. - Wszystko wyrabiamy ręcznie. Korzystamy tylko z wysokiej jakości surowców jak np. wiejskie jaja. Kluczem smażenia pączków jest wysokiej jakości smalec, a nie żadna frytura. Składniki, z których tworzymy nasze wyroby, bezpośrednio rzutują na ich smak, który tak bardzo cenią sobie nasi klienci - przyznał Piotr Krupka (36 l.).
Wyniki konkursu:
- 1 miejsce - Cukiernia Meryk
- 2 miejsce - Cukiernia Stary Dom
- 3 miejsce - ex aequo Pracownia Zagoździński i Cukiernia Olsza
- 4 miejsce - Cukiernia Pawłowicz, Cukiernia Grzybki, Cukiernia Putka, Ciastko z Dziurką
- 5 miejsce - Warszawskie Pączki Tradycyjne Pracownia
- 6 miejsce - Cukiernia Muss, Cukiernia Lukullus, Cukiernia Kryś, Cukiernia Irena, Cukiernia Słodki Słony, Cukiernia Oskroba, Cukiernia Sowa
- 7 miejsce - Sam ex aequo, Kukułka ex aequo, Sheraton, Miss Mellow, Charlotte, Cukier Puder, Frank, Być może, Gromulski, Lubaszka, Cukiernia na Żelaznej,
Polecany artykuł: