W cukierni przy ul. Grochowskiej 242 od świtu wre praca. Cukiernicy szykują pączki, by już od 6 rano można było stanąć po nie w kolejce. A warto, bo taki tradycyjny wyrób to już rzadkość.
Przeczytaj koniecznie: Zrób sobie pączki na tłusty czwartek - przepis na pączki, przepis na faworki
Dlatego też reporterzy "Super Expressu" podpytali Romana Mularczyka - szefa cukierni z 40-letnim doświadczeniem, jak przygotować prawdziwe pączki smażone na tłuszczu. Smacznego!
Zrób to sam!
Składniki: 1 kg mąki, 100 g drożdży świeżych (lub 50 g suchych), 100-150 dag cukru, 1/2 l mleka, 6 żółtek, 1 całe jajo, 100 g rozpuszczonej margaryny, pół laski wanilii, sok i skórka z 1 cytryny, szczypta soli, smalec do smażenia, konfitura, cukier puder do posypania.
1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać 200 g mąki i 1/2 szklanki mleka, wymieszać.
2. Przesiać mąkę, jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę i wyrośnięty rozczyn.
3. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopiony tłuszcz.
4. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
5. Formować w dłoni małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę.
6. Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor.