Od 13 kwietnia na Placu Konesera warszawiacy będą mogli odwiedzać targ rolny z produktami wprost od producentów: rolników i rzemieślniczych wytwórców sera, kiełbas i wędlin oraz przetworów, a także ogrodników i twórców rękodzielniczych. To wszystko w magicznym klimacie i... pod gołym niebem!
Centrum Praskie Koneser
Centrum Praskie Koneser to samo serce odradzającej się warszawskiej Pragi, jednej z najbardziej magnetycznych dzielnic w Warszawie. Koneser powstał na terenie XIX fabryki wódki przywracając do życia zabytkowe budynki i tworząc nowy punkt na stołecznej mapie rozrywkowej, gastronomicznej, muzealnej, kulturalnej i zakupowej.
W Centrum Praskim Koneser znajdziemy jedno z ciekawszych zagłębi restauracyjnych i barowych z kultowymi lokalami i kuchnią z całego świata, a także wyjątkowe muzea oraz wystawy, tętniące życiem targi, festiwale, kiermasze i inne wydarzenia kulturalne. Odwiedzający Konesera mogą skorzystać z szerokiego wachlarza usług, czy też oferty unikatowych sklepów oraz butików polskich marek, niedostępnych w galeriach handlowych. To wszystko pięć minut spacerem od stacji metra Warszawa Wileńska!
- Targ Rolny Konesera to fantastyczna inicjatywa, która idealnie wpisuje się w idee i ducha Centrum Praskiego Koneser. Zależy nam, aby Koneser był miejscem otwartym i przyjaznym dla wszystkich warszawiaków i gości odwiedzających stolicę. Staramy się łączyć różne dziedziny życia i aktywności oraz to, co nowe z elementami z minionych już lat.
Goście odwiedzający Targ Rolny Konesera będą mogli skorzystać z szerokiej oferty rozrywkowo- gastronomicznej lub zapoznać się z unikatowymi projektami modowymi młodych polskich projektantów, których nie znajdziemy w tradycyjnych centrach handlowych. Centrum Praskie Koneser to przede wszystkim przestrzeń dla ludzi! – mówi Monika Piwońska, dyrektor komercyjny Centrum Praskiego Koneser.
Produkty regionalne od konkretnych ludzi
Targ Rolny Konesera to pierwsze tego rodzaju miejsce po prawej stronie Wisły z jedzeniem od sprawdzonych producentów, których znamy i którym ufamy.
Organizatorzy Targu proponują kuchnię prosto od człowieka, od prawdziwego rolnika. Bez pośredników. Świeże i wędzone ryby od Pawła Szymczaka z Mazur, mięso od Piotra Lenarta i Niech Cię Zakole, sery zagrodowe od Kaszubskiej Kozy, baby wielkanocne od pań z Wielkiego Gościńca Litewskiego, chleby Michała Molendy. Silną reprezentację na Targu Rolnym będzie miało Podlasie, gdzie za namową jednego z rolników powstała kooperatywa Lokalni Naturalni. Doskonałe ogórki przywiezie jego rodzinna firma Kiszonki Pana Tadka. Będzie pstrąg i inne ryby rzeczne i jeziorne, szparagi wiosną i rokitnik jesienią od Grzegorza Maryniowskiego, w przyszłości smakołyki ze Słodkiej Manufaktury Leona czy z Latosowa.
Za dobór wystawców odpowiedzialna jest Monika Kucia, kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych produktów i polskiej gastronomii na świecie. Jej wieloletnie relacje z rolnikami i producentami gwarantują jakość i oryginalność produktów sprzedawanych na Rynku.
- Produkt regionalny to coś, za czym stoi człowiek. Nie fabryka, wielka wytwórnia, przemysł, tylko jakaś konkretna osoba oraz często jej rodzina. Chcemy znać wszystkich naszych wystawców i ich wspierać, budując relacje oparte na wzajemnym zaufaniu, a także na rzetelności popartej odpowiednimi certyfikatami, bądź pozytywnym wynikiem wewnętrznego audytu. Oferujemy prawdziwe, naturalne jedzenie. Zapraszamy gości Targu do nawiązania bezpośrednich relacji z rolnikami i wytwórcami produktów tradycyjnych w przyjaznej atmosferze Centrum Praskiego Koneser, starannie odrestaurowanych budynków z czerwonej cegły, przenoszących gości do czasów Warszawy z przełomu XIX i XX wieku i zakupów jak dawniej – mówi Monika Kucia, koordynatorka Targu.
Inspiracją dla inicjatywy był targ Union Square Greenmarket na Manhattanie, w samym sercu Nowego Jorku.
Kiedy?
Targ Rolny Konesera działać będzie w okresie przedświątecznym 13-20 kwietnia, codziennie w godz. 12-20 oraz od 27 kwietnia do września w każdą sobotę w godz. 8-16. Więcej informacji >>>TUTAJ<<<
Artykuł sponsorowany