Wędzone, marynowane, świeże, słodko- i słonowodne. Już 13 listopada na Placu Powstańców Warszawy rusza TARG Rybny. Co piątek, w godzinach 12.00-20.00 znajdziemy tam stoiska oferujące różne gatunki ryb oraz owoce morza z całego świata. Znajdziemy tam pospolitego tuńczyka, różne odmiany łososia, pstrąga, jesiotra, miętusa, halibuta czy makreli. Poza samymi rybami, na targu dostaniemy też oryginalne przyprawy do ich przyrządzania.
Warszawski TARG Rybny to nowa inicjatywa twórców z powodzeniem odbywającego się od pewnego czasu w Warszawie Targu Śniadaniowego. Poza zakupami (podobnie jak na na działającym już targu), będziemy mogli spróbować tam dań na bazie ryby, które przyrządzą dla nas sami wystawcy. Już teraz inicjatorzy targu zachęcają nas do odwiedzin oferując kleik ryżowy z mulami lub z łososiem, ryba w sosie słodko kwaśnym, łosoś w czerwonym curry, wątróbka z pstrąga, krewetki po japońsku, krewetki w cieście filo czy rozmaite zupy rybne.
Bardzo prawdopodobne, że już wkrótce to właśnie"ryba" stanie się nowym symbolem placu miejskiego, który dotąd wielu mieszkańcom stolicy kojarzył się głównie z plastikowymi donicami ustawionymi na środku. Wrocław ma swój Plac Solny (na którym od lat sprzedawane są kwiaty), a Zakopane słynie z oscypków królujących głównie na Krupówkach. Czy nowym symbolem Placu Powstańców Warszawy stanie się ryba? Przekonamy się niebawem.