TŁUSTY CZWARTEK 2012 - TO JUŻ DZIŚ! Tak się smaży prawdziwe pączki ZDJĘCIA

2012-02-16 12:05

Zamiast zapychać się byle jakimi pączkami, warto postawić w tłusty czwartek na te prawdziwe, robione według sprawdzonych receptur - wyrabiane ręcznie i smażone na smalcu ciastka w tradycyjnych cukierniach. "Super Express" wpadł z wizytą do jednej z nich. Przy ul. Grochowskiej cukiernik Roman Mularczyk (65 l.) robi pączki od 46 lat!

- Można zrobić nawet 1000 pączków w ciągu kilku minut, ale to nie będą prawdziwe pączki. Do tych tradycyjnych trzeba włożyć serce i mieć opracowaną recepturę. Inaczej nie będą smaczne - tłumaczy pan Roman.

W jego cukierni każdy z pracowników wie dokładnie, co robić. Jedni zajmują się tylko ciastem i jego formowaniem. Wyrabiają je dobrych kilkanaście minut i dodają tylko najlepsze wiejskie jaja i drożdże. Inni nakładają marmoladę, a potem smażą pączki w głębokim tłuszczu. Na koniec obtaczają je w pomadzie, czyli lukrze.

- Sekretem jest smażona marmolada, która nabiera smaku w pączku.

Dzisiejsza noc była dla pana Romana oraz jego pracowników wyjątkowo pracowita, bo wszyscy stawili sie w cukierni już o godz. 3 w nocy.

A wszystko po to, by w tłusty czwartek warszawiacy mogli raczyć się świeżutkimi i pachnącymi pączkami, nie zważając na kalorie.

W tłusty czwartek nie można ich bowiem liczyć.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki