Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega. Bakterie Listeria monocytogenes w partii boczku wędzonego.
W poniedziałek 18 listopada Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wykryciu bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii boczku wędzonego produkowanego przez zakład w Ostrołęce. Spożycie zanieczyszczonego produktu może doprowadzić do choroby zwanej listeriozą. Partia zostaje wycofana z obrotu.
"Producent po otrzymaniu informacji o stwierdzeniu obecności Listeria monocytogenes w produkcie „Boczek Duński Wędzony” o numerze partii 24305001, niezwłocznie podjął działania zgodne z procedurami zakładowymi. Producent ustalił wszystkich odbiorców kwestionowanego produktu i poinformował ich o konieczności wycofania go z obrotu.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej przeprowadziły kontrolę urzędową w zakładzie produkcyjnym i wydały stosowane zalecenia w zakresie bezpieczeństwa żywności. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofania partii z obrotu" - przekazuje GIS.
Czytaj dalej pod materiałem wideo.
Zalecenia dla konsumentów
GIS apeluje: nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie. Jeśli masz oznaczony produkt w swojej lodówce - zwróć go do sklepu.
W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. Listerioza największe zagrożenie stanowi dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością.
- U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
- U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
- U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.