Tylko w jednym miejscu w Warszawie można kupić słynne pyzy, w stylu tych "z Różyca", niegdyś dostępne na bazarze Różyckiego. Teraz już się tam nie pojawiają, bo wyrabiające je od pół wieku panie przeszły na pyzową emeryturę. Ale za 9 zł można je dostać w Warszawie de Luxe - klimatycznym barze przy Krakowskim Przedmieściu naprzeciwko kościoła św. Anny.
Oprócz pysznych pyz z mięsem na gości czekają tam flaczki z klopsikami, warszawska kiełbaska i wuzetki oraz naprawdę ogromny wybór innych dań. - Nasze pyzy są rewelacyjne! Nie do podrobienia! - zachwala barmanka Paula Zasuwa (23 l.).
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego, warto wybrać się na rondo Wiatraczna, do cukierni Olczak, gdzie za 4 zł można kupić wyborną wuzetkę. - To najlepsze ciastko w mieście! - zachwyca się Kacper Błażejewicz (6 l.) z mamą Anią (38 l.).
Amator stołecznej kuchni Paweł Stypułkowski (47 l.) poleca natomiast bar kawowy Murzynek między Starówką a Nowym Miastem. Tu za jedne 8 zł można kupić legendarną bułkę z pieczarkami - warszawską wariację na temat zapiekanek. - To tu ją wymyślono i choć w barze wiele się zmieniło, nasza bułka po latach wciąż jest taka sama - zapewnia personel.
Mieszkańcy Pragi uwielbiają Bar Ząbkowski. To miejsce, którego nie trzeba zachwalać - już od ponad 50 lat można zjeść tam najlepsze domowe dania. A wśród nich - pyszne flaczki za 6,20 zł i pierogi z mięsem za 7,70 zł.
A odwiedzając w weekend stołeczne cmentarze, warto zaopatrzyć się w ręcznie robiony cukierek - pańską skórkę. Słodki smakołyk kosztuje 4-6 zł.