Wielkanoc tuż-tuż. Na stołach zagoszczą żurek i biała kiełbasa, które nieodłącznie kojarzą się z nadchodzącymi świętami. W szale zakupów łatwo dać się nabrać i wybrać produkt, który kiełbasą jest tylko z nazwy. Na co więc zwrócić uwagę?
- Dobrą kiełbasę wybieramy, sugerując się przede wszystkim kolorem. Musi być jasna, biała, nie różowa, bo wtedy jest z saletrą i ma polepszacze - wyjaśnia Katarzyna Migdalska (49 l.), właścicielka sklepu przy ul. św. Wincentego. - Ta jest z wieprzowiny. Z szynki ze świńskiego biodra i z okrawków schabu. Mięso zostało zmielone ręcznie przez sito z dużymi oczkami, a nie mechanicznie - zachwala kiełbasę, którą można kupić w jej sklepie.
Przeczytaj też: Sennik: KIEŁBASA - znaczenie snu: kiełbasa
Przy wyborze białej kiełbasy równie ważny jest zapach. - Musi pachnieć majerankiem i czosnkiem. Przyprawy powinny prześwitywać przez jasną skórkę. Warto też spojrzeć, czy na pętkach nie ma dużych oczek tłuszczu - zdradza Sławomir Marszał (53 l.), sprzedawca z bazaru przy ul. Trockiej. Radzi, by wybierać kiełbasę od rodzimych producentów. - Lepiej upewnić się też, czy została sprawdzona przez sanepid, żeby nic nam nie zagrażało - dodaje pan Sławomir.
Sprzedawcy dobrych kiełbas są zgodni. Jakość musi kosztować. Choć w hipermarketach białą kiełbasę dostaniemy już za około 8 zł za kg, to ta naprawdę dobra kosztuje około 15-25 zł za kilogram.