Wiceprezydent Warszawy zdradza przepis na "karpia po prezydencku"

2013-12-22 18:00

W święta Bożego Narodzenia nawet zabiegani na co dzień samorządowcy znajdują czas na rodzinne obowiązki. Jedna z najbardziej zapracowanych osób w stołecznym Ratuszu - wiceprezydent stolicy Jarosław Dąbrowski (38 l.) podzielił się z Czytelnikami "Super Expressu" przepisem na karpia. To "karp po prezydencku". - W sam raz dla kogoś, kto nie lubi w kuchni spędzać zbyt wiele czasu - mówi wiceprezydent.

Wiceprezydent stolicy Jarosław Dąbrowski udowadnia, że świąteczny karp nie musi być nudny i można go przygotować nieco odważniej niż co roku. Proponuje bardzo proste urozmaicenie. Smażone tradycyjnie rybie dzwonka obtoczone w mące można podać w oprawie z cebuli i pomidorów z odrobiną białego półwytrawnego wina. - To bardzo przyjemna potrawa, ale raczej dla dorosłych - mówi Dąbrowski.

ZOBACZ: Krzysztof Diablo Włodarczyk ogłuszył karpia winem [ZDJĘCIA]

W przygotowaniu karpia po prezydencku mali pomocnicy są jednak mile widziani. Wiceprezydentowi w kuchni pomagały córki Zuzia (11 l.) i Oliwia (17 l.). I nie szczędziły wybuchów śmiechu. Zwłaszcza gdy tata nie mógł powstrzymać łez podczas krojenia cebuli. W tej radosnej atmosferze karp udał się znakomicie. Można go podać na półmisku razem z innymi przysmakami lub zaproponować jako główne danie np. z ziemniakami.

Tak też będzie na wigilii u wiceprezydenta. W jego mieszkaniu na Bemowie atmosfera świąt jest już wyczuwalna. W salonie stoi przyozdobiona żywa choinka. Brakuje pod nią tylko prezentów. - Część z nich już mam - mówi "Super Expressowi". Młodszą córkę czeka niespodzianka, a starsza już wie, że otrzyma kurs na prawo jazdy. - To będzie łączony prezent, bo Oliwia w styczniu kończy 18 lat - zdradza Jarosław Dąbrowski.

Składniki:

Ď karp Ď cztery cebule Ď pół szklanki wina Ď dwie łyżki koncentratu pomidorowego Ď sól, pieprz Ď olej do smażenia Ď mąka

Przygotowanie:

Przygotowanie karpia należy rozpocząć od jego wypatroszenia. Oprawioną i opłukaną rybę należy pokroić w tzw. dzwonka, posolić i oprószyć pieprzem. W międzyczasie należy pokroić cebule w listki i zarumienić na oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pół szklanki wina oraz dwie-trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Karpia należy osuszyć, a potem obtoczyć w mące i usmażyć. Następnie wyłożyć na półmisek, przykryć przyrządzonym z cebuli sosem i odstawić na co najmniej pół godziny. Gotowe danie można serwować na zimno lub przed podaniem podgrzać w piekarniku. Dla smaku karpia można też skropić cytryną.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki

Nasi Partnerzy polecają