Warszawa: Wyjątkowe warsztaty dla niepełnosprawnych
Pierwsze warsztaty zorganizowano w przestrzeni Cook Lab przy ul. Targowej 66. Zajęcia poprowadził szef kuchni Michał Kaczmarczyk. Uczestnicy Ośrodka Wsparcia „Ochota” i Ośrodka Wsparcia „Partnerzy: pod okiem profesjonalisty uczyli się odpowiedniej obróbki warzyw, a przede wszystkim ziemniaków.
- Dzięki współpracy z firmą EIT FOOD POLAND osoby z niepełnosprawnością wspierane przez naszą organizację mają szansę nabyć umiejętności i wiedzę praktyczną, które zwiększa ich szansę na znalezienie zatrudnienia w branży rolnej i spożywczej. Aktywizacja zawodowa dorosłych osób z niepełnosprawnością intelektualną to jeden z priorytetów naszego Stowarzyszenia - tłumaczy Aleksandra Śliwa z Zarządu Stowarzyszenia Otwarte Drzwi.
Zajęcia prowadzone przez szefa Kuchni Zielony Rower spotkały się z ciepłym przyjęciem ze strony uczestników. Organizatorzy zapewniają, że to nie była ostatnia aktywność edukacyjna w ramach projektu AMPLE.
- Niebawem zaprosimy naszych beneficjentów na kolejne warsztaty. Ich tematem będzie nowoczesna kuchnia wielkanocna w nurcie zero waste - dodaje Aleksandra Śliwa. Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc taka wiedza i umiejętności z pewnością przydadzą się w kwietniu.
Organizatorzy podziękowali w tym miejscu organowi prowadzącemu przestrzeń CookLab za udostępnienie przestrzeni na zajęcia edukacyjne. Na wyżej wspominanych z pewnością się nie skończy.
