Święta wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z pysznym żurkiem, ale także różnego rodzaju sałatkami i swojskim mięsem. Jeśli nie mieliście czasu ani okazji na wielkie świąteczne gotowanie, poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów, dzięki którym poczujecie się jak w domu.
ZOBACZ TEŻ: Nie będzie DARMOWYCH MASECZEK dla mieszkańców Warszawy
Faszerowane jajka
Przepis na jajka faszerowane zwykle nie jest zbyt skomplikowany. Czym faszerować jajka? - Jeśli chodzi o klasykę, dużą popularnością cieszą się jajka faszerowane pieczarkami. Posiekanymi drobno grzybami, przesmażonymi z cebulką i zmiksowanymi z żółtkiem i odrobiną majonezu wypełnia się białka i dekoruje szczypiorkiem. Warto pamiętać o doprawieniu farszu nie tylko solą i pieprzem, ale niech będzie to też papryka w proszku, gałka muszkatołowa, curry czy kumin. Pieczarki i jajka lubią przyprawy, zadbajmy, by farsz do jajek był wyrazisty w smaku – polecają kucharze z portalu przyslijprzepis.pl.
Coraz większą popularność zdobywają również jajka faszerowane np. pastą z awokado. Dobrze sprawdzi się również rzodkiewka i szczypiorek. Warto spróbować też nietuzinkowych połączeń, jak np. śledź i buraczki. Wszystkie te farsze zrobimy w mniej niż 15-20 minut!
Sałatka jarzynowa
Tradycyjna polska sałatka jarzynowa to podstawa każdego polskiego domu w święta wielkanocne. Zazwyczaj robi się ją z marchewki, pietruszki i ziemniaków, z dodatkiem ugotowanych na twardo jajek, ogórka kiszonego, zielonego groszku i cebuli. Wszystkie te składniki możemy połączyć niewielką ilością majonezu.
Na słodko
Możemy zacząć święta wielkanocne również na słodko. Czemu nie? Tegoroczne święta i tak są wyjątkowe dla wszystkich Polaków. Dla wielbicieli słodkości polecamy: mazurki, serniki, babeczki i kruche ciastka. Wiele smakowitych przepisów znajdziecie na naszej stronie BESZAMEL. Sprawdźcie koniecznie!
Żurek wielkanocny
A teraz coś dla bardziej wymagających i cierpliwych. Jak ugotować tradycyjny żurek wielkanocny? Sprawdźcie poniżej.
Składniki:
300 g białej kiełbasy
1 cebula
2 szklanki zakwasu na żur
80 g wędzonego boczku
2 łyżki tartego chrzanu
Kilka suszonych grzybów
2 ugotowane na twardo jajka
150 ml śmietany 36%
1 łyżka oleju
2 łyżeczki majeranku
Pół łyżeczki kminku, sól czosnkowa, pieprz czarny mielony
Zakwas:
3/4 szklanki mąki żytniej
2-3 ząbki czosnku,
2 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
1 gruba kromka razowca
Grzyby należy umyć i moczyć w wodzie około pół godziny. Cebulę przeciąć na pół, zrumienić na patelni z obu stron na złoty kolor, przełożyć do garnka, dodać grzyby i zalać dwoma szklankami wody. Kiedy się zagotuje, dodać kiełbasę i boczek. Po 15 minutach wyjąć kiełbasę. Wywar gotować kolejne 25 minut. Następnie dodać zakwas przecedzony przez sito, chrzan, majeranek, kminek, pieprz i sól, zagotować, a pod koniec gotowania zabielić śmietaną. Podawać z kiełbasą i jajkami.
Czytaj Super Express bez wychodzenia z domu. Kup bezpiecznie Super Express, kliknij >> TUTAJ <<