Składniki:
- 1 kg mąkit tortowej
- 100 g cukru
- 100 g drożdży
- 6 żóltek
- 1 jajo
- kieliszek spirytusu
- 5 łyżek oliwy
- szczypta soli
- 0,5 l mleka
- 1 cukier waniliowy
- sok z 1 cytryny
Nadzienie i dekoracja:
- 400 g konfitury
- 2 l oleju do głębokiego smażenia
- cukier puder
- kandyzowana skórka pomarańczy
Sposób przygotowania:
Drożdże wkruszamy do miski i zalewamy delikatnie podgrzanym mlekiem. Dodajemy dwie łyżki cukru i trochę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20 min. Następnie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, sok z cytryny, jajko, kieliszek spirytusu i oliwę. Mieszając jednocześnie dokładamy małymi porcjami żółtka i resztę mąki. Zostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto na delikatnie posypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek kładziemy łyżke konfitury i sklejamy formując pączka. Pączki zostawiamy do momentu, aż nieco zwiększą swoją objętość.
Pączki smażymy na oleju lub smalcu. Do zrobienia lukru używamy 200 g cukru pudru i soku z cytryny. Ubijamy na gładką, gęstą masę. Po nałożeniu lukru na pączka posypujemy go kandyzowaną skórką pomarańczy.
Podana ilość składników wystarczy na ok. 36 pączków.
ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail
Zobacz też: Tłusty czwartek. Kto i kiedy wymyślił taki dzień?