Przepis Ewy Wachowicz na pączki. Jeszcze nie jest za późno!

2015-02-13 10:23

Wielkimi krokami zbliża się święto wszystkich łasuchów - Tłusty Czwartek. Można jak co roku wybrać się do ulubionej cukierni, jednak nieporównywalnie większą przyjemność sprawią nam własnoręcznie zrobione słodkości. Oto przepis na pączki polecany przez ekspertkę w dziedzinie kuchni i jurorkę programu "Top chef" Ewę Wachowicz.

Składniki:

 

- 1 kg mąkit tortowej

- 100 g cukru

- 100 g drożdży

- 6 żóltek

- 1 jajo

- kieliszek spirytusu

- 5 łyżek oliwy

- szczypta soli

- 0,5 l mleka

- 1 cukier waniliowy

- sok z 1 cytryny

 

Nadzienie i dekoracja:

- 400 g konfitury

- 2 l oleju do głębokiego smażenia

- cukier puder

- kandyzowana skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:

 

Drożdże wkruszamy do miski i zalewamy delikatnie podgrzanym mlekiem. Dodajemy dwie łyżki cukru i trochę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 20 min. Następnie dodajemy resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, sok z cytryny, jajko, kieliszek spirytusu i oliwę. Mieszając jednocześnie dokładamy małymi porcjami żółtka i resztę mąki. Zostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto na delikatnie posypanej mąką stolnicy i wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek kładziemy łyżke konfitury i sklejamy formując pączka. Pączki zostawiamy do momentu, aż nieco zwiększą swoją objętość.

Pączki smażymy na oleju lub smalcu. Do zrobienia lukru używamy 200 g cukru pudru i soku z cytryny. Ubijamy na gładką, gęstą masę. Po nałożeniu lukru na pączka posypujemy go kandyzowaną skórką pomarańczy.

Podana ilość składników wystarczy na ok. 36 pączków.

ZAPISZ SIĘ: Codziennie wiadomości Super Expressu na e-mail

Zobacz też: Tłusty czwartek. Kto i kiedy wymyślił taki dzień?

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki