"Piosenkarze"
Niektórzy - jak Maciej Kossowski czy Edward Hulewicz - są już dziś prawie zapomniani. O innych - jak o Andrzeju Zausze czy Krzysztofie Klenczonie - wciąż pamiętamy. Z kolei Stan Borys czy bracia Zielińscy nadal występują na scenie. Wszystkich łączy to, że kariery rozpoczynali w czasach PRL. I to o nich jest książka "Piosenkarze". Każdy z artystów reprezentował osobny styl. Nie ulega jednak wątpliwości, że bez nich polska piosenka nie byłaby taka sama.
"Dzika fermentacja"
Lubicie wino, kiszone ogórki, kwaśną kapustę? Jeśli tak, to jesteście miłośnikami fermentacji - procesu starego jak świat. Bo fermentowanie żywności, czyli kiszenie za pomocą odpowiednich szczepów bakterii, znały już starożytne ludy. Ale w czasach nowożytnych "nauczono" nas bać się bakterii i domowe kiszenie straciło na popularności. Stara się to zmienić amerykański aktywista kulinarny. W swojej książce z werwą opisuje tajniki kiszenia. Zdradza też masę przepisów, np. na kwas z truskawek.