- Jestem świetną kucharką i tradycjonalistką. Staram się podtrzymywać wszystkie tradycje. Interesuję się różnymi kuchniami, przywożę przepisy z całego świata – mówi „Super Expressowi” i dodaje: - Na święta obowiązkowy jest u mnie karp, którego podaję na różne sposoby, i na ciepło, i na zimno. Nie może zabraknąć karpia smażonego i w galarecie z rodzynkami i migdałami.
W świątecznym menu nie zabraknie też słodkości. Będą to żydowskie hamantasze. Przepis na to danie znajdziecie na se.pl
ZOBACZ TEŻ: Borys Szyc. Kląska za oceanem!
Specjalnie dla nas pani Adrianna zdradza przepis na tradycyjne żydowskie hamantasze – pieczone, słodkie pierożki, jednak w wersji nowoczesnej – z borówkami:
Potrzebne składniki: mąka pszenna, żytnia, orkiszowa, cukier, sól, woda, olej, suche drożdże i świeże borówki amerykańskie.
Do mąki dodajemy szczyptę cukru i soli, drożdże, mieszamy, dolewając wody. Dodajemy olej i formujemy tradycyjne ciasto na drożdżach. Potem ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, żeby urosło. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy małe krążki. Na środku każdego krążka układamy kilka borówek, które możemy posypać cukrem. Ciasto zaklejamy do góry tak, aby nadać pierożkom trójkątny kształt. Tak przygotowane hamantasze wstawiamy do piekarnika na około pół godziny. Smacznego!