Andrzej Grabowski: szynka pieczona z miodem

2009-04-06 9:00

Aktor Andrzej Grabowski (56 l.) poleca świąteczną szynkę pieczoną z miodem.

Składniki:
ok. 1,5 kg szynki wieprzowej; 1 puszka brzoskwiń; 4 łyżki miodu; 1-2 szklanki bulionu; biały pieprz; cukier; goździki; sól

Sposób przygotowania:
Mięso umyć i osuszyć. Ponacinać i naszpikować goździkami. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do ok. 200 st. C ok. 2 godz., podlewając bulionem. Na 20 min przed końcem pieczenia posmarować mięso miodem, wymieszanym z cukrem. Po upieczeniu wyjąć mięso na półmisek. Podgrzać owoce w syropie i udekorować pieczeń. Oddzielnie podać sos.

Player otwiera się w nowej karcie przeglądarki